Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Influence of effective microorganisms application on the chemical composition in lettuce grown under cover

Tytuł:
The Influence of effective microorganisms application on the chemical composition in lettuce grown under cover
Wpływ zastosowania efektywnych mikroorganizmów na skład chemiczny sałaty uprawianej pod osłonami
Autorzy:
Górski, R.
Kleiber, T.
Sobieralski, K.
Tematy:
Efektywne Mikroorganizmy
EM
sałata
składniki pokarmowe
makroskładniki
mikroskładniki
Effective Microorganism
lettuce
nutrients
microelements
macroelements
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2017, 24, 1; 113-121
1898-6188
2084-4530
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to assess the influence of Effective Microorganisms (EM) on the content of nutrients in the leaves of lettuce (Lactuca sativa L. ‘Sunny’) grown under cover in the spring-summer season and in autumn. The influence of the following methods of EM application was assessed: root treatment, leaf treatment and seed inoculation. When EM was applied into the roots, plants were irrigated with a 1% solution of the EM-A preparation or with EM-5 (250 cm3 of the liquid per plant), depending on the combination. The same preparations concentrated at 1% were sprayed on the leaves. Seeds were inoculated immediately before being sown (they were soaked for 30 minutes in a 10% solution of the EM-A preparation). During the growing season the plants were sprayed or irrigated four times at three-day intervals. Effective Microorganisms was not used in the control combination. The research proved the influence of EM on the content of nutrients in lettuce leaves. When the plants were irrigated and sprayed with EM-5, they had higher content of nitrogen. They were significantly better nourished with phosphorus, when the seeds were inoculated with EM-A, when the plants were sprayed with EM-5 at both terms of cultivation and when the plants were irrigated with EM-A in autumn. In comparison with the control combination the application of EM preparations significantly increased the content of potassium in the lettuce leaves. Simultaneously, the content of potassium generally tended to increase significantly when the plants were irrigated with both preparations and sprayed with EM-5 in the spring-summer season. The highest content of magnesium was noted when the plants were irrigated with EM. The inoculation of seeds resulted in the lowest content of this element. The tendencies were similar at both terms of cultivation. As far as the content of micrślements is concerned, the application of EM at both terms of cultivation resulted in a significant increasing tendency in the content of iron and zinc in the lettuce leaves. The volume of increase depended on the method of application of the preparations.

Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu zastosowania Efektywnych Mikroorganizmów (EM) na zawartość składników pokarmowych w liściach sałaty (Lactuca sativa L. ‘Sunny’) uprawianej pod osłonami, w okresie wiosenno-letnim i jesiennym. Określono wpływ następujących form aplikowania EM: dokorzeniową, dolistną oraz poprzez zaprawianie nasion. Przy stosowaniu EM dokorzeniowo, rośliny podlewano w zależności od kombinacji 1% roztworem preparatu EM-A lub EM- 5 (250 ml cieczy na 1 roślinę). Do opryskiwania dolistnego wykorzystano wyżej wymienione środki, w stężeniu 1%. Zaprawianie nasion przeprowadzano bezpośrednio przed wysiewem (moczenie przez 30 minut w 10% roztworze preparatu EM-A). W okresie wegetacji przeprowadzono 4-krotnie zabiegi opryskiwania lub podlewania roślin, w odstępach 3 dniowych. W kombinacji kontrolnej nie stosowano Efektywnych Mikroorganizmów. W przeprowadzonych badaniach wykazano wpływ zastosowania EM na zawartość składników pokarmowych w liściach sałaty. Stwierdzono poprawę odżywienia roślin azotem po stosowaniu preparatu EM-5 poprzez podlewanie i opryskiwanie roślin. Jednocześnie wykazano istotną poprawę odżywienia roślin fosforem przy zaprawianiu nasion preparatem EM-A oraz opryskiwaniu roślin środkiem EM-5, w obu terminach uprawy i dodatkowo przy podlewaniu roślin (EM-A) w cyklu jesiennym. Zastosowanie preparatów EM wpływało istotnie na zwiększenie zawartości potasu w liściach sałaty (w relacji do kontroli), przy równoczesnej generalnej tendencji wzrostowej zawartości wapnia (istotnej dla podlewania obydwoma preparatami oraz opryskiwania środkiem EM-5 w terminie wiosenno-letnim). Największą zawartość magnezu oznaczono w przypadku podlewania roślin EM, a najmniejszą dla zaprawiania nasion (tendencje w obydwóch terminach uprawy były zbliżone). W przypadku mikroskładników w obu cyklach uprawowych po zastosowaniu EM zaobserwowano istotną tendencję wzrostową zawartości żelaza oraz cynku w liściach sałaty, a poziom wzrostu był zróżnicowany w zależności od sposobu aplikowania preparatów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies