Tytuł pozycji:
The effect of mycorrhizal inoculum on the leaf greenness index and yield of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) plants grown in a heated plastic tunnel
In an experiment conducted in 2012-2013, tomatoes were grown in coco coir inoculated
with mycorrhizal fungi, in a heated plastic tunnel in the garden of the Research and Experimental Station
of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn. The experimental materials comprised seedlings of
three tomato cultivars, ‘Torero F1’, ‘Growdena F1’ and ‘Listell F1’, supplied by a horticultural farm. The
second experimental factor was inoculation of the plant growth medium with endomycorrhizal fungi from
the genus Glomus. The aim of this study was to determine the chlorophyll content of leaves of three
tomato cultivars grown in coco coir inoculated with mycorrhizal fungi. Each treatment consisted of seven
coco coir mats (100 x 20 x 7.5 cm) with four tomato plants grown in each mat, pruned to produce
23 clusters. The experiment was carried out in triplicate. Seedlings, planted in rockwool cubes, were
initially placed next to the openings made in the coir mats. Immediately before planting, each seedling
was supplied with 10 ml of a standard working solution containing mycorrhizal fungi. The mycorrhizal
inoculum was applied directly to the coco coir. Mycorrhizal fungi were not used in the control treatment.
The results showed that, in most treatments, SPAD readings recorded in the fall were lower than in the
summer, and the noted values were similar to those determined at the beginning of the growing season.
The mycorrhizal inoculum improved the nutritional status of tomato plants determined based on the leaf
greenness index. The mycorrhizal inoculum increased the yields of all analysed tomato cultivars.
W latach 2012-2013 w ogrzewanym tunelu foliowym zlokalizowanym na terenie
Zakładu Dydaktyczno-Doświadczalnego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
zostało przeprowadzone doświadczenie z uprawą pomidora. Prowadzona była ona na matach
z włókna kokosowego z zastosowaniem preparatu posiadającego w swoim składzie szczep grzybów
mikoryzowych. Materiał badawczy stanowiły rośliny trzech odmian pomidora, ‘Torero F1’, ‘Growdena
F1’ oraz ‘Listell F1’, pozyskane z gospodarstwa ogrodniczego specjalizującego się w produkcji
rozsady warzyw. Drugi czynnik badań stanowiła zastosowana szczepionka mikoryzowa zawierająca
szczepy grzybów endomikoryzowych z rodzaju Glomus. Celem badań była ocena poziomu chlorofilu
w liściach trzech odmian pomidora uprawianego na matach kokosowych z dodatkiem szczepionki
mikoryzowej. Jeden obiekt badawczy stanowiło 7 mat z włókna kokosowego o wymiarach
100 x 20 x 7,5 cm z czterema roślinami prowadzonymi na 23 grona. Doświadczenie przeprowadzone
zostało w trzech powtórzeniach. Rozsada przygotowana w kostkach z wełny mineralnej początkowo
ustawiana była obok otworów przygotowanych do uprawy w matach. Bezpośrednio przed
wstawieniem rozsady na miejsce stałe zastosowano preparat mikoryzowy w dawce 10 ml roztworu
roboczego pod każdą roślinę. Preparat użyto bezpośrednio na podłoże kokosowe, na które ustawiano
rośliny. W obiekcie kontrolnym szczepionki mikoryzowej nie zastosowano. W wyniku przeprowadzonych
badań stwierdzono, że jesienne wyniki pomiarów w badanych wariantach uprawy były
niższe, aniżeli w okresie letnim, i osiągały wartości zbliżone do wyników otrzymywanych w początkowych
okresach uprawy. Stosowanie preparatu mikoryzowego wpłynęło na poprawę stanu
odżywienia roślin określanego za pomocą indeksu zazielenienia liści. Stosowanie szczepionki mikoryzowej
wpłynęło korzystnie na plonowanie wszystkich badanych odmian pomidora.