Tytuł pozycji:
Ocena przydatności podłoża po uprawie pieczarek pod kątem recyklingu organicznego
Nowadays, Poland is a leader in the production of champignon mushrooms in Europe and the only country that notes systematic increase in the growth of edible mushrooms. In 2012 262000Mg of champignon mushroom came from Poland, i.e. approximately 25% of total production in European Union. Constant increase of champignon mushroom farming results in creation of large amounts of used base which forms a waste to handle. It is estimated that 1 kg of champignon mushrooms generate 5 kg of used base. Managing of the used base from farming of champignon mushrooms creates problems for manufacturers, as they usually do not have their own agricultural lands and they do not have any possibility to use the base on their own. Presented situation forces a search of methods how to reasonably use the potential of the base from champignon mushroom farming without any harm for the natural environment. The purpose of this work was to determine basic fertilizing properties of the base from the production of champignon mushrooms in the light of its use in organic recycling.
Polska jest obecnie liderem w produkcji pieczarek w Europie ijako jedyny kraj europejski notuje systematyczną tendencję wzrostową w uprawie grzybów jadalnych. Z naszego kraju w roku 2012 pochodziło 262 tys. Mg pieczarek, czyli około 25% całkowitej produkcji Unii Europejskiej. Wzrostowa tendencja w uprawie pieczarek prowadzi do wytworzenia dużej ilości zużytego podłoża, które stanowi odpad do zagospodarowania. Szacuje się, że z 1 kg pieczarek otrzymuje się średnio 5 kg zużytego podłoża. Zagospodarowanie zużytego podłoża po uprawie pieczarek stwarza problemy producentom, którzy z reguły nie posiadają własnych gruntów rolnych i tym samym nie mają warunków, aby wykorzystać go we własnym zakresie. Przedstawiona sytuacja zmusza do poszukiwania metod racjonalnego wykorzystania potencjału zawartego w podłożu po produkcji pieczarek, bez szkody dla środowiska przyrodniczego. Celem pracy było określenie podstawowych właściwości nawozowych podłoża po produkcji pieczarek pod kątem wykorzystania w recyklingu organicznym.