Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Experimental determination of the void volume fraction for S235JR steel at failure in the range of high stress triaxialities

Tytuł:
Experimental determination of the void volume fraction for S235JR steel at failure in the range of high stress triaxialities
Autorzy:
Kossakowski, P. G.
Tematy:
failure
critical void volume fraction
Gurson-Tvergaard-Needleman material model
S235JR steel
high stress triaxiality
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2017, 62, 1; 167-172
1733-3490
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper is concerned with the critical void volume fraction fF representing the size of microdefects in a material at the time of failure. The parameter is one of the constants of the Gurson-Tvergaard-Needleman (GTN) material model that need to be determined while modelling material failure processes. In this paper, an original experimental method is proposed to determine the values of fF. The material studied was S235JR steel. After tensile tests, the void volume fraction was measured at the fracture surface using an advanced technique of quantitative image analysis The material was subjected to high initial stress triaxialities T0 ranging from 0.556 to 1.345. The failure processes in S235JR steel were analysed taking into account the influence of the state of stress.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies