Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mechanical and corrosion properties of magnesivm-bioceramic nanocomposites

Tytuł:
Mechanical and corrosion properties of magnesivm-bioceramic nanocomposites
Autorzy:
Kowalski, K.
Nowak, M.
Jurczyk, M.
Tematy:
bionanocoinposites
magnesium
bioceramics
microstructure
bionanocomposites
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2016, 61, 3; 1437-1440
1733-3490
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Mechanical and corrosion properties of magnesivm-bioceramic nanocomposites Magnesium alloys have recently attracted much attention as a new generation of biodegradable metallic materials. In this work, MglMnlZn0.3Zr-bioceramic nanocomposites and their scaffolds were synthesized using a combination of mechanical alloying and a space-holder sintering process. The phase and microstructure analysis was carried out using X-ray diffraction, scanning electron microscopy and the properties were measured using hardness and corrosion testing equipment. Nanostructured Mg-bioceramic composites with a grain sizes below 73 run were synthesized. The Vickers hardnesses for the bulk nanostructured Mg-based composites are two times greater than that of pure rnicrocrystalline Mg metal (50 HV0.3). Produced Mg-based bionanomaterials can be applied in medicine.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies