Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Cold Rolling on Electrochemical Impedance Behavior of New β-Type Ti-6Mo-6V-5Cr-3Sn-2.5Zr Alloy

Tytuł:
Effect of Cold Rolling on Electrochemical Impedance Behavior of New β-Type Ti-6Mo-6V-5Cr-3Sn-2.5Zr Alloy
Autorzy:
Song, Hocheol
Zakiyuddin, Ahmad
Kim, Sinhye
Lee, Kwangmin
Tematy:
beta-titanium alloy
electrochemical impedance spectroscopy
potentiodynamic polarization
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2019, 64, 2; 487-490
1733-3490
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this study, the corrosion properties of Ti-6Mo-6V-5Cr-3Sn-2.5Zr alloy were investigated as a function of the cold rolling ratio and annealing temperature. The annealing treatment was carried out at temperature of 680°C, 730°C, and 780°C. The highest corrosion potential observed in the specimen with a 10% rolling ratio was 179 mV, which was more positive than that of the nonrolled specimen (–0.214 VSSC). The lowest corrosion current density (1.30×10-8 A/cm2) was observed in the non-rolled specimen which suggested that the integrity of its passive oxide layer was superior to that of the cold-rolled specimens. Time-dependent EIS evaluation revealed that the consistency of the passive oxide layer was highly affected by the subjected rolling ratio over time.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies