Tytuł pozycji:
Wpływ warunków termiczno-opadowych i nawożenia wsiewką międzyplonową na wybrane cechy jakościowe bulw ziemniaka jadalnego
W pracy przedstawiono wyniki badań z lat 2006-2009 mające na celu przeanalizowanie
wpływu warunków termiczno-opadowych i nawożenia wsiewką międzyplonową na
wybrane cechy jakościowe bulw ziemniaka. Rozkład opadów i temperatur pochodził ze Stacji Meteorologicznej
w Zawadach. Doświadczenie polowe przeprowadzono w Rolniczej Stacji Doświadczalnej
w Zawadach należącej do Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, położonej
na 50°20′ szerokości geograficznej północnej oraz na 22°30′ długości geograficznej wschodniej.
Badania prowadzono na glebie płowej, kompleksu żytniego bardzo dobrego, klasy bonitacyjnej
IVa. Badanym czynnikiem doświadczenia było nawożenie wsiewką międzyplonową: obiekt kontrolny
(bez nawożenia wsiewką międzyplonową), obornik, koniczyna perska, życica westerwoldzka,
koniczyna perska-mulcz, życica westerwoldzka-mulcz. Bezpośrednio po zastosowaniu wsiewek
międzyplonowych uprawiano ziemniak jadalny. Podczas zbioru bulw ziemniaka określono ich plon
ogólny oraz pobrano próby do oznaczenia zawartości: suchej masy, skrobi, witaminy C i białka
właściwego. Największy plon bulw ziemniaka zebrano z obiektu nawożonego koniczyną perską
w formie mulczu. Najwyższą koncentrację składników odżywczych odnotowano w bulwach ziemniaka
w 2007 roku, przy małej ilości opadów w sierpniu i wysokiej temperaturze. Z kolei obfitujący
w opady sierpień i wrzesień 2008 roku dał efekt odwrotny. Korzystniejszy pod tym względem
okazał się 2009 rok, o mniejszej ilości opadów w ostatnim miesiącu wegetacji ziemniaka. Ziemniak
uprawiany w suchym i ciepłym 2007 roku, na obiekcie nawożonym koniczyną perską, niezależnie
od formy jej stosowania wyróżniał się najlepszymi cechami jakościowymi. Najkorzystniejszym
składem chemicznym wyróżniały się bulwy ziemniaka nawożonego koniczyną perską, zarówno
przyoraną jesienią, jak i pozostawioną do wiosny w formie mulczu.
The work presents results of studies conducted in 2006-2009 to analyse the effect
of temperature and precipitation in the study years as well as manuring with undersown catch crops
on selected quality characteristics of edible potato tubers. Precipitation and temperature distribution
was obtained from the Zawady Meteorological Station. The field experiment was conducted at the
Zawady Experimental Farm which belongs to the Siedlce University of Natural Sciences and Humanities
located at 50°20′N 22°30′E. The experimental factor included the following treatments:
control (no manuring with undersown catch crops), farmyard manure, Persian clover, westerwolds
ryegrass, Persian clover – mulch, westerwolds ryegrass – mulch. The undersown catch crops were
directly followed by edible potato. At harvest, potato tubers were sampled to determine dry matter,
starch, vitamin C and protein contents. The highest potato tuber yield was harvested in the plots
manured with persian clover mulch. The highest nutrient concentration was recorded in potato
tubers harvested in 2007 when temperature was high and precipitation in August was low. By contrast,
heavy rains in August and September 2008 produced the opposite effect whereas 2009 was
more favourable because precipitation in the final month of potato growing was lower. Potato manured
with Persian clover, whether the catch crop grown for mulch or not, and cultivated in dry and
warm 2007, had the best quality characteristics. The best chemical composition was found for the
tubers of potato manured with autumn – and spring-incorporated persian clover.