Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Podstawy selekcji i technologii uprawy wyki kosmatej (Vicia villosa Roth.) na ziarno w warunkach Rosji Centralnej

Tytuł:
Podstawy selekcji i technologii uprawy wyki kosmatej (Vicia villosa Roth.) na ziarno w warunkach Rosji Centralnej
Selection and technology of the hairy vetch (Vicia villosa Roth.) crops grown for seeds in Central Russia
Autorzy:
ZoÎotiariev, V. N.
Tiurin, J. S.
KosoÎapov, V. M.
Ševcov, A. V.
Seriegin, S. V.
Tematy:
agrotechnika wyki kosmatej
hybrydowa populacja
jakość siewna nasion
plonowanie
selekcja pod kątem zimotrwałości
siewy nasienne
wyka kosmata (Vicia villosa Roth.)
agro-technique of hairy vetch
grain sowing
hybrid population
seed quality
selection on winter durability
hairy vetch (Vicia villosa Roth.)
yielding
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie; 2011, 11, 3; 293-301
1642-8145
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki selekcji odmian wyki kosmatej (Vicia villosa Roth.) pod kątem zimotrwałości. Przedstawiono również zasady wykonywania zabiegów agrotechnicznych, wynikających z biologicznej specyfiki rozwoju rośliny, wraz z tworzeniem wyko-trawiastych mieszanek. Mieszanki te charakteryzują się optymalnym stosunkiem komponentów dzięki ograniczeniu norm siewu i stabilnym plonowaniem, osiąganym przez prowadzenie zbioru w okresie uzyskiwania maksymalnej dojrzałości biologicznej.

Results of selection of the hairy vetch (Vicia villosa Roth.) varieties on winter durability are presented in the paper. Principles of agro-technical measures resulting from biological characteristic of the plant growth and a composition of vetch-grass mixtures are also presented. The mixtures are characterised by the optimum proportion of components (due to the limitation of sowing standards) and by stable yielding obtained through harvesting in the period of maximum biological maturity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies