Tytuł pozycji:
Bezpieczeństwo biologiczne w wybranych sklepach zoologicznych na terenie Krakowa
W ostatnich latach w Polsce zwiększa się liczba sklepów zoologicznych. Ze względu na specyfikę sprzedaży (hodowla i sprzedaż zwierząt domowych), badane środowisko wewnętrzne może być zanieczyszczone pod względem mikrobiologicznym. Sklepy zoologiczne są więc obiektami, w których może występować narażenie pracowników i klientów na szkodliwe czynniki biologiczne. Stąd też celem niniejszych badań było określenie jakości mikrobiologicznej powietrza występującego w wybranych sklepach zoologicznych na terenie Krakowa. Pomiary bioaerozolu wykonano w trzech wybranych sklepach zoologicznych w Krakowie, w okresie letnim i zimowym 2016/2017 r. Próbki bioaerozolu pobierano za pomocą 6-stopniowego impaktora kaskadowego Andersena. Największe stężenie bakterii odnotowano w sklepie z gryzoniami (2 859 jtk•m-3), a grzybów w sklepie terrarystycznym (1 027 jtk•m-3). Stwierdzono, że skład jakościowy dominujących gatunków bakterii świadczy o tym, że ich źródłem w badanych wnętrzach sklepowych mogą być hodowane tam zwierzęta oraz klienci i pracownicy sklepu.
The number of pet shops that sells reptiles and amphibians increased in Poland in recent years. Due to the nature of the sale (breeding and selling pets), that kind of environment can be microbiologically contaminated. Therefore, pet stores are facilities, where workers and customers can be exposed to biological agents. The objective of the study was to characterize the microbiological quality of air in selected pet stores in Cracow. Bioaerosol measurements were performed in three selected pet stores in Cracow, in summer and winter season of 2016/2017. The air samples were collected using a 6-stage Andersen’s air sampler. The results showed that the highest concentration of bacteria was observed in the store with rodents (2 859 CFU∙m-3) and the highest concentration of the fungi was observed in reptile store (1 027 CFU•m-3). It was found that the qualitative composition of the dominant bacteria species indicates that the source of bacteria in the studied shops interiors can be the animals and the customers or store employees.