Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania laboratoryjne oceny stopnia pokrycia bulw ziemniaka płynną zaprawą w aspekcie wymagań ekologicznych

Tytuł:
Badania laboratoryjne oceny stopnia pokrycia bulw ziemniaka płynną zaprawą w aspekcie wymagań ekologicznych
Laboratory evaluation of the degree of covering of potato tubers with liquid dressing in aspect of ecological requirements
Autorzy:
Gierz, Sz.
Kęska, W.
Gierz, Ł.
Tematy:
badania laboratoryjne
bulwy ziemniaka
zaprawa
wymagania ekologiczne
laboratory evaluation
potato tubers
liquid dressing
ecological requirements
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2011, 56, 3; 88-91
1642-686X
2719-423X
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy zaprezentowano wyniki badań laboratoryjnych skuteczności zaprawiania ziemniaków w locie podczas sadzenia. Dla przeprowadzenia tych badań zaprojektowano i wykonano w Politechnice Poznańskiej specjalne stanowisko laboratoryjne oraz opracowano własną metodę pomiaru stopnia pokrycia ziemniaka preparatem płynnym. Badania przeprowadzono dla trzech wartości ciśnienia roboczego oraz trzech rodzajów rozpylaczy. Dane uzyskane z pomiarów mogą być wykorzystane do dalszej optymalizacji konstrukcji zaprawiarek, montowanych na sadzarkach.

The paper presents the results of laboratory tests the effectiveness of treatments of potatoes on the fly by the designed and built in Poznan University of Technology position dressing of potatoes on the fly. The study was conducted for three values of pressure and three types of nozzles. Data obtained from measurements can be used to further optimize the structure mounted dresser machine on planter and the designation of empirical correction factors.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies