Tytuł pozycji:
Możliwość wykorzystania podłoża po produkcji pieczarki w nawożeniu gleb jako jeden ze sposobów jego utylizacji
Pieczarkarstwo jest gałęzią rolnictwa intensywnie rozwijającą się na świecie i Polsce, która wprowadza do środowiska
przyrodniczego duże ilości zużytego podłoża stanowiącego odpad wymagający zagospodarowania. Rolniczy, a także pozarolniczy
sposób utylizacji podłoża popieczarkowego, jest możliwy wówczas, gdy jest ono w odpowiedni sposób zabezpieczone;
zminimalizowane jest ryzyko przeniesienia szkodników, grzybów chorobotwórczych, bakterii, wirusów i nasion chwastów.
Po wprowadzeniu do gleby poprawia jej właściwości fizyczne oraz wpływa na zwiększenie zawartości makro- i mikroelementów.
Production of mushroom is a branch of agriculture intensively growing in the world and Poland. This production
introduces into natural environment a large spent mushroom substrate waste that requires utilization. Agricultural and nonagricultural
disposal of the spent mushroom substrate, is possible when it is secured in a suitable manner, minimizes the
risk of transmission of pests, fungi, bacteria, viruses, and weed seeds. After application into the soil SMS improves its
physical properties and increases the content of macro- and microelements.