Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The microbial activity of soils located in the neighbourhood of the salt mine in Kłodawa vs selected chemical properties

Tytuł:
The microbial activity of soils located in the neighbourhood of the salt mine in Kłodawa vs selected chemical properties
Aktywność mikrobiologiczna gleb położonych w sąsiedztwie kopalni soli w Kłodawie na tle wybranych właściwości chemicznych
Autorzy:
Mocek-Płóciniak, A.
Spychalski, W.
Głowacki, A.
Tematy:
salinity
electrolytic conductivity
Z coefficient
SAR coefficient
enzymatic activity
microbial activity
zasolenie
przewodnictwo elektrolityczne
współczynnik Z
współczynnik SAR
aktywność enzymatyczna
aktywność mikrobiologiczna
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2016, 61, 4; 65-71
1642-686X
2719-423X
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article presents the results of a study of microbial properties of soils influenced by emissions from the salt mine in Kłodawa vs salinity parameters. 15 medium-sized surface soil samples were collected from fields adjacent to the salt mine. The following parameters were measured in the samples: the content of water-soluble cations, pH, electrolytic conductivity, the content of carbon and nitrogen, salinity parameters - Z and SAR indexes. The following microbial properties were measured: total count of bacteria, fungi and actinobacteria and the enzymes activity. The soils under analysis were classified as luvisols soils of the good wheat complex and very good rye complex. The content of total carbon ranged from 0.86% to 5.72%, whereas the content of nitrogen ranged from 0.09% to 0.52%. Their pH was mostly alkaline and ranged from 6.25 to 8.16. It was impossible to classify them as saline soils according to the research findings and calculated parameters. There were higher values of electrolytic conductivity, Z and SAR indexes and the content of water-soluble sodium in the samples collected from direct neighbourhood of the source of emission. The research did not reveal any significant influence of higher, though diversified salinity of soils in the neighbourhood of the salt mine in Kłodawa on the count of basic groups of microorganisms and the enzymatic activity at their accumulation and humus levels. The microbial and biochemical parameters were more influenced by the content of organic matter, pH in the surface soil layers and species of plants grown rather than higher salinity. In most cases the most favourable edaphic conditions for the growth and development of microorganisms were in the epipedons under grassland and plantations of leguminous crops, especially red clover.

W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące właściwości mikrobiologicznych gleb będących pod wpływem emisyjnego oddziaływania kopalni soli Kłodawa na tle parametrów charakteryzujących stopień zasolenia. Do badań pobrano 15 średnich próbek powierzchniowych z pól przyległych do kopalni soli. W pobranych próbkach glebowych oznaczono zawartość kationów rozpuszczalnych w wodzie, odczyn, przewodnictwo elektrolityczne, zawartość węgla i azotu, oraz wyliczono parametry charakteryzujące stopień zasolenia takie jak współczynnik „Z” i SAR. Oznaczono także właściwości mikrobiologiczne takie jak: ogólną liczebność bakterii, grzybów i promieniowców oraz stężenie enzymów. Analizowane gleby zaliczono do gleb płowoziemnych, kompleksu pszennego dobrego i żytniego bardzo dobrego. Zawartość węgla ogólnego mieściła się w przedziale od 0,86 do 5,72%, azotu od 0,09-0,52%. Ich odczyn był w większości zasadowy a jego wartości wyrażone w jednostkach pH mieściły się w przedziale od 6,25-8,16. Uzyskane wyniki badań oraz wyliczone parametry nie pozwalały zaklasyfikować analizowanych gleb do zasolonych. Wyższe wartości przewodnictwa elektrolitycznego, wskaźnika „Z”, SAR oraz zawartości sodu rozpuszczalnego w wodzie stwierdzono w próbkach pobranych w bezpośrednim sąsiedztwie źródła emisji. Nie stwierdzono istotnego wpływu podwyższonego, choć zróżnicowanego, zasolenia gleb położonych w sąsiedztwie Kopalni Soli Kłodawa na liczebność podstawowych grup drobnoustrojów i aktywność enzymatyczną panującą w ich poziomach akumulacyjno-próchnicznych. Wspomniane parametry mikrobiologiczno-biochemiczne zależały bardziej od zawartości materii organicznej i odczynu określonego w poziomach wierzchnich oraz gatunków uprawianych roślin, niż podwyższonego zasolenia. W większości przypadków najkorzystniejsze warunki edaficzne dla wzrostu i rozwoju mikroorganizmów występowały w epipedonach pod użytkami zielonymi oraz uprawą roślin bobowatych, głównie koniczyny czerwonej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies