Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effects of prenatal exposure to methylxanthines

Tytuł:
The effects of prenatal exposure to methylxanthines
Autorzy:
Skopinski, P.
Woronkowicz, M.
Skopinska-Rozewska, E.
Siwicki, A.K.
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Źródło:
Polish Journal of Veterinary Sciences; 2011, 14, 4
1505-1773
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This review discusses epidemiology and laboratory studies on the effects of prenatal methylxanthine administration on some systems developing organisms. They are mainly absorbed from coffee, tea and cocoa products such as cola beverages and chocolate bars. Prenatal methylxanthine exposure can induce several unfavourables changes in the developing organism, which are persistent even in later phases of life. Based on results obtained from animal studies, the effect on embryogenesis is not only poorly understood but also controversial. It is therefore important to study interspecies differences as results may differ depending on animals used and administration methods.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies