Tytuł pozycji:
Oczyszczanie oleju posmażalniczego za pomocą węgli aktywnych
Przedstawiono wyniki badań nad zastosowaniem mieszaniny węgli aktywnych o różnych właściwościach powierzchniowych w procesie oczyszczania zużytego oleju smażalniczego. Stosowane węgle aktywne przygotowano poprzez wygrzewanie handlowego węgla aktywnego w temperaturze 1000°C w atmosferze azotu (ARW) oraz poprzez utlenianie nadtlenkiem wodoru (ARP2). Oczyszczaniu poddano fryturę smażalniczą, wyprodukowaną na bazie oleju rzepakowego, przeznaczoną do zastosowań komercyjnych (smażenia w głębokim tłuszczu produktów żywnościowych). Medium smażalnicze było specjalnym, rafinowanym olejem z naturalnym osadem, pozwalającym na długotrwałe głębokie smażenie dzięki opóźnieniu procesu oksydacji w porównaniu do zwykłego oleju rzepakowego. Oczyszczanie adsorpcyjne oleju posmażalniczego za pomocą mieszaniny węgli ARW i ARP2 efektywnie poprawiło jakość oleju. Traktowanie mieszaniną adsorbentów spowodowało zarówno obniżenie ilości substancji barwnych, produktów pierwotnego i wtórnego utleniania, jak również produktów hydrolizy kwasów tłuszczowych i związków polarnych. W wyniku oczyszczania wzrosła także ilość substancji o charakterze nienasyconym.
The objective of this study was to remove degradation products from rapeseed oil, used for frying French chips, by adsorption on mixture of active carbons. Modified active carbons were prepared by thermal treatment of commercial active carbon at temperature of 1000°C in nitrogen atmosphere (ARW) and by hydrogen peroxide oxidation (ARP2). Frying fritura, produced on the base of rapeseed oil, used for commercial applications (deep frying of food products), was purified. Fritura was special, refined oil with natural residue, which allows to extend frying time thanks reduction of oxidation rate in comparison to ordinary rapeseed oil. Adsorption purification of used frying oil by mixture active carbon ARW and ARP2 improves oil quality, effectively. Amount of colour substances, products of primary and secondary oxidation, as well as fatty acids' hydrolysis products and total polar compounds in used frying oil were reduced after contact with adsorbents. As a results of purification process amounts of unsaturated substances were increased, as well.