Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena toksycznego oddziaływania wybranej cieczy jonowej względem przedstawicieli flory i fauny

Tytuł:
Ocena toksycznego oddziaływania wybranej cieczy jonowej względem przedstawicieli flory i fauny
Assessing toxicity of selected ionic liquid to representatives of flora and fauna
Autorzy:
Arendarczyk, A
Grabińska-Sota, E
Zgórska, A
Tematy:
ciecze jonowe
toksyczność
chlorek 1-heksylo-3-metyloimidazoliowy
ionic liquids
toxicity
1-hexyl-3-methylimidazolium chloride
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Politechnika Częstochowska. Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Inżynieria i Ochrona Środowiska; 2012, 15, 3; 225-236
1505-3695
2391-7253
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Analizowano wpływ chlorku 1-heksylo-3-metyloimidazoliowego, będącego komercyjnie dostępnym prekursorem cieczy jonowych. Przeprowadzone badania ekotoksykologiczne obejmowały oznaczenie wpływu testowanej substancji na wschody oraz wzrost korzenia i łodygi pszenicy (Triticum aestivum)i rzodkwi (Raphanus sativus). Przeprowadzono również ocenę toksyczności ostrej z wykorzystaniem organizmów zwierzęcych, słonowodnych skorupiaków Artemia salina, oraz toksyczności chronicznej z wykorzystaniem skorupiaków Heterocypris incongruens. Stwierdzono toksyczne oddziaływanie chlorku 1-heksylo-3-metyloimidazoliowego na zdolność kiełkowania obu roślin testowych, natomiast nie odnotowano efektu toksycznego względem takich parametrów, jak wzrost korzenia i łodygi pszenicy oraz rzodkwi. Badany związek sklasyfikowano jako nietoksyczny w stosunku do skorupiaków Artemia salina, natomiast w teście z wykorzystaniem H. incongruens wykazano jego toksyczny wpływ. WartośćEC50wyznaczona w tym teście wyniosła 1,984 mg•kg-1.

This paper reports on a study of the toxicity of 1-hexyl-3-methylimidazolium chloride, a compound that is a precursor of the synthesis of imidazolium ionic liquids (ILs). The con-ducted studies included determination of its influence on emergence and growth of roots and stems of wheat (Triticum aestivum) and radish (Raphanus sdativus). Also the acute toxicity test of aqueous solutions using salt-water crustacean Artemia salina and chronic toxicity test of spiked sediment using crustacean Heterocypris incongruens were performed. The toxic effect of 1-hexyl-3-methylimidazolium chloride on the germination of both T. aestivum and R. sativus was observed. The obtained data indicated that the lowest tested concentration which caused a significant inhibition of T. aestivum germination was 0.001 g/kg d.s.w-1, while for R. sativus it was 0.01 g/kg d.s.w.−1. There was no toxic effect observed according to such parameters as root and stem growth of both wheat and radish. The EC 50 toxic index estimated in the test carried out with the use of Artemia salina was 560 mg dm-3 and the substance was classified as non-toxic. The lowest concentration of tested compound that caused significant differences of Artemia salina mortality in comparison to control was 0.1 g dm-3. In the test with H. incongruens the toxic effect of chloride ionic liquid was observed in all of tested concentrations. EC 50 value determined in this assay was 1.984 mg•kg-1. The results of the present study has proved that 1-hexyl-3-methylimidazolium chloride could be toxic to selected organisms and it is necessary to include the ecotoxicological data at the stage of designing of novel ionic liquids structure.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies