Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Groundwater property and composition variability under long-term irrigated area of Wonji Plain, Ethiopia

Tytuł:
Groundwater property and composition variability under long-term irrigated area of Wonji Plain, Ethiopia
Właściwości wód gruntowych i zmienność ich składu na długotrwale nawadnianym obszarze Równiny Wonji w Etiopii
Autorzy:
Dinka, Megersa Olumana
Tematy:
chemical composition
groundwater
physico-chemical
quality parameters
quality variability
cechy fizyczne i chemiczne
parametry jakościowe
skład chemiczny
wody gruntowe
zmienność jakości
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Źródło:
Journal of Water and Land Development; 2019, 41; 37-46
1429-7426
2083-4535
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wonji Shoa Sugar Estate (WSSE), located in the flood plain of the Awash River (Ethiopia), has been under long-term (>60 years) irrigation, industrial activities and agro-chemical usage. In this study, the hydrochemical properties of groundwater bodies available at WSSE have been characterized for quality compositions. Water samples were collected from groundwater monitoring piezometers distributed in the sugarcane plantation and then analysed for physico-chemical quality parameters (pH, EC, major cations and anions) following standard procedures. Other chemical indices (e.g., total dissolved solids (TDS), total hardness (TH), magnesium absorption ratio (MAR), base exchange (r1), meteoric genesis (r2)) were derived from the measured water quality parameters. The compositional variability and groundwater classification has been presented using the Box and Piper plots. The potential sources of minerals were suggested for each of the considered water sources based on their quality characteristics. Both trilinear Piper plot and meteoric genesis index revealed that groundwater of the area is shallow meteoric water percolation type with a changing of hydrochemical facies and mixing trend. Groundwater of the area, is group 1 (Ca-Mg-HCO3) type, with no dominant cations and HCO3 are the dominant anions. Overall, the study result elucidates that the chemical composition of GW of the area showed spatial variability depending upon the variations in hydrochemical inputs from natural processes and/or anthropogenic activities within the region. The local anthropogenic processes could be discharges from sugar factory, domestic sewage and agricultural activities.

Plantacja trzciny cukrowej Wonji Shoa usytuowana na równinie zalewowej rzeki Awash (Etiopia) była nawadniana ponad 60 lat i stanowiła obiekt działalności przemysłowej i rolniczej. W przedstawionych badaniach scharakteryzowano właściwości i jakość wód podziemnych na plantacji. Próbki wody pobierano z piezometrów rozmieszczonych na plantacji i analizowano w nich parametry fizyczne i chemiczne (pH, przewodnictwo elektrolityczne, główne kationy i aniony) zgodnie z obowiązującymi normami. Inne wskaźniki chemiczne (np. całkowite substancje rozpuszczone – TDS, całkowita twardość – TH, współczynnik absorpcji magnezu – MAR, wskaźniki r1 (base exchange) i r2 (meteoric genesis)) wyprowadzono z mierzonych parametrów jakości wody. Zmienność składu i klasyfikację wód gruntowych przedstawiono za pomocą wykresów pudełkowych i trójkątno-rombowych wykresów Pipera. Na podstawie cech jakościowych wody zaproponowano potencjalne źródła substancji mineralnych dla każdego z badanych zasobów wody. Zarówno wykres Pipera, jak i indeks wody opadowej wykazały, że wody gruntowe na badanym obszarze pochodzą z perkolacji wód opadowych o zmiennych właściwościach hydrochemicznych. Wody te należą do typu I (Ca-Mg-HCO3) bez dominującego kationu i z wodorowęglanami jako dominującym anionem. Wyniki badań dowodzą, że skład chemiczny wód gruntowych badanego obszaru zależy od zmienności dopływu z procesów naturalnych (opadu) i działalności człowieka. Lokalne procesy antropogeniczne to głównie zrzuty ścieków z produkcji cukru, ścieków bytowych i dopływy z rolnictwa.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies