Tytuł pozycji:
Groundwater property and composition variability under long-term irrigated area of Wonji Plain, Ethiopia
Wonji Shoa Sugar Estate (WSSE), located in the flood plain of the Awash River (Ethiopia), has been under long-term
(>60 years) irrigation, industrial activities and agro-chemical usage. In this study, the hydrochemical properties of groundwater
bodies available at WSSE have been characterized for quality compositions. Water samples were collected from
groundwater monitoring piezometers distributed in the sugarcane plantation and then analysed for physico-chemical quality
parameters (pH, EC, major cations and anions) following standard procedures. Other chemical indices (e.g., total dissolved
solids (TDS), total hardness (TH), magnesium absorption ratio (MAR), base exchange (r1), meteoric genesis (r2)) were derived
from the measured water quality parameters. The compositional variability and groundwater classification has been
presented using the Box and Piper plots. The potential sources of minerals were suggested for each of the considered water
sources based on their quality characteristics. Both trilinear Piper plot and meteoric genesis index revealed that groundwater
of the area is shallow meteoric water percolation type with a changing of hydrochemical facies and mixing trend. Groundwater
of the area, is group 1 (Ca-Mg-HCO3) type, with no dominant cations and HCO3 are the dominant anions. Overall,
the study result elucidates that the chemical composition of GW of the area showed spatial variability depending upon the
variations in hydrochemical inputs from natural processes and/or anthropogenic activities within the region. The local anthropogenic
processes could be discharges from sugar factory, domestic sewage and agricultural activities.
Plantacja trzciny cukrowej Wonji Shoa usytuowana na równinie zalewowej rzeki Awash (Etiopia) była nawadniana
ponad 60 lat i stanowiła obiekt działalności przemysłowej i rolniczej. W przedstawionych badaniach scharakteryzowano
właściwości i jakość wód podziemnych na plantacji. Próbki wody pobierano z piezometrów rozmieszczonych na plantacji
i analizowano w nich parametry fizyczne i chemiczne (pH, przewodnictwo elektrolityczne, główne kationy i aniony) zgodnie
z obowiązującymi normami. Inne wskaźniki chemiczne (np. całkowite substancje rozpuszczone – TDS, całkowita twardość
– TH, współczynnik absorpcji magnezu – MAR, wskaźniki r1 (base exchange) i r2 (meteoric genesis)) wyprowadzono
z mierzonych parametrów jakości wody. Zmienność składu i klasyfikację wód gruntowych przedstawiono za pomocą wykresów
pudełkowych i trójkątno-rombowych wykresów Pipera. Na podstawie cech jakościowych wody zaproponowano
potencjalne źródła substancji mineralnych dla każdego z badanych zasobów wody. Zarówno wykres Pipera, jak i indeks
wody opadowej wykazały, że wody gruntowe na badanym obszarze pochodzą z perkolacji wód opadowych o zmiennych
właściwościach hydrochemicznych. Wody te należą do typu I (Ca-Mg-HCO3) bez dominującego kationu i z wodorowęglanami
jako dominującym anionem. Wyniki badań dowodzą, że skład chemiczny wód gruntowych badanego obszaru zależy
od zmienności dopływu z procesów naturalnych (opadu) i działalności człowieka. Lokalne procesy antropogeniczne to
głównie zrzuty ścieków z produkcji cukru, ścieków bytowych i dopływy z rolnictwa.