Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Możliwości wykorzystania peletów wytworzonych ze słomy pszennej i jęczmiennej na rynku energii cieplnej

Tytuł:
Możliwości wykorzystania peletów wytworzonych ze słomy pszennej i jęczmiennej na rynku energii cieplnej
Possibilities of use of the pellets made of wheat and barley straw on the heat energy market
Autorzy:
Maj, G.
Piekarski, W.
Tematy:
ciepło spalania
wartość opałowa
aglomeracja
pelet
biomasa
heat of combustion
calorific value
agglomeration
pellet
biomass
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2013, R. 17, nr 3, t. 1, 3, t. 1; 201-211
1429-7264
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono możliwości wykorzystania produktów ubocznych sektora rolniczego w postaci słomy pszennej i jęczmiennej do celów energetycznych. Wytworzono pelet z pozyskanej biomasy, a następnie określono właściwości fizyko-chemiczne w postaci ciepła spalania, wartości opałowej i zawartości popiołu. Przeprowadzone badania wskazały, że istotnymi parametrami w procesie peletowania są: wilgotność i długość sieczki materiału. Dla słomy pszennej i jęczmiennej optymalną wilgotność do procesu zagęszczania w formę peletu określono na 14%. Optymalna długość sieczki do tego procesu powinna mieścić się w zakresie 3-8 mm. Analiza ciepła spalania i wartości opałowej wykazała dobre właściwości energetyczne badanej biomasy. Dla słomy pszennej ciepło spalania wynosiło 17,14 MJ·kg-1, a wartość opałowa 15,76 MJ·kg-1, zaś dla słomy jęczmiennej wartości te wynosiły odpowiednio 16,40 MJ kg-1 i 15,00 MJ·kg-1.

The paper presents possibilities of using wheat straw and barley straw as wastes of agricultural sector for energy purposes. Pellet was produced from the obtained biomass and physical and chemical properties in the form of heat of combustion, calorific value and ash content were determined. The study showed that important parameters in the process of pelleting are as follows: the length of chaff of the material and its moisture content level. For wheat straw and barley straw the optimal length of the chaff indicated was in the range of 3-8 mm. The optimum value of moisture content for this process should be 14%. Analysis of the heat of combustion and calorific value showed good energy properties of the researched biomass. For wheat straw the heat of combustion was 17.14 MJ kg-1 and the calorific value was 15.76 MJ kg-1, whereas, for barley straw, these values were respectively 16.40 MJ kg-1, while the calorific value was 15.00 MJ kg-1.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies