Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie techniki wideo-komputerowej przy wyznaczaniu cech fizycznych bulw

Tytuł:
Zastosowanie techniki wideo-komputerowej przy wyznaczaniu cech fizycznych bulw
Application of computer image processing to determine the physical properties to potato tubers
Autorzy:
Kiełbasa, P.
Budyn, P.
Tematy:
bulwa
ziemniak
współczynnik sferyczności
współczynnik tarcia kinetycznego
technika wideo-komputerowa
potato tuber
sphericity indices
kinetic friction coefficient
soil type
computer image processing
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2005, R. 9, nr 8, 8; 143-152
1429-7264
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Procesy wydzielania plonu ziemniaków na separatorach mechanicznych oparte są na różnicy cech fizycznych pomiędzy bulwami i pozostałymi składnikami masy redliny. Badano, czy istnieje wpływ gatunku gleby na współczynniki sferyczności i współczynnik tarcia zewnętrznego bulw. Trzyletnie badania prowadzono na glebie lekkiej i średniozwięzłej. Odnotowano wpływ gatunku gleby na badane czynniki, należy jednak zaznaczyć, że nie we wszystkich przypadkach różnice pomiędzy średnimi wartościami są statystycznie istotne.

The separation process of harvested potato yield on mechanical separators are based on differentiated physical properties of the tubers and other components of picked-up ridge mass. Studies dealt with the influence of soil type on the sphericity indices and friction coefficient of potato tubers. Three-year experiments were con-ducted on the light and medium compact soils. The effect of soil type on tested tubers’ parameters was observed, however, it should be mentioned that the differences between determined mean values were significant in not every possible cases.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies