Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

In vitro morphogenetic response of apple (Malus domestica Borkh.) and pear (Pyrus communis L.) to the elevated levels of copper and myo-inositol

Tytuł:
In vitro morphogenetic response of apple (Malus domestica Borkh.) and pear (Pyrus communis L.) to the elevated levels of copper and myo-inositol
Morfogenetyczna reakcja jabłoni (Malus domestica Borkh.) oraz gruszy (Pyrus communis L.) w warunkach in vitro na podwyższone poziomy miedzi oraz myo-inozytolu
Autorzy:
Toma, R.S.
Danial, G.H.
Habash, A.N.Y.
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2012, 65, 3
0065-0951
2300-357X
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The elevated levels of copper and myo-inositol in the MS medium were demonstrated to enhance culture growth and morphogenetic response of apple and pear explants. The results revealed that the highest number of branches per explant (2.80) for apple was obtained from the levels of 0.0+ 100 and 0.050+ 400 mg/l of both copper and myo-inositol, respectively (C1M2 and C4M4)), while for pear 3.40 branches per explant were achieved from the same treatment. The mean length of branches was significantly lower in the case of the control treatment (the absence of copper and inositol). The highest number of leaves per explant (29.73 and 29.80) for both apple and pear, respectively, was recorded for treatment C4M4 (0.050+ 400 mg/l of both copper and myo-inositol, respectively. At the rooting stage, the elevated levels of copper and myo-inositol were very effective in stimulating root formation in both apple and pear shoots. The highest number of roots in apple (2.00 roots/ explant) was achieved while using 0.100+ 800 (C5M5) of both copper and myo-inositol, whereas the highest number of roots for pear (3.17 roots/ explant) was recorded for C6M6 (0.200+ 1600). The highest mean length of roots for apple reached 1.23 cm in treatment C3M3 and 1.10 cm for pear in treatment C6M6. These data suggest that the higher levels of copper and myo-inositol enabled shoot and root formation in the explants, and it might be necessary to use higher levels of these two medium components in order to enhance morphogenetic potential of explants.

Badania wykazały, że podwyższone poziomy miedzi i myo-inozytolu w pożywce MS poprawiają wzrost oraz reakcję morfogenetyczną eksplantów jabłoni i gruszy. Wyniki pokazały, że w przypadku jabłoni najwyższą liczbę pędów bocznych na 1 eksplant (2,80) uzyskano przy poziomach miedzi i myo- -inozytolu wynoszących odpowiednio 0,0+100 oraz 0,050+400 mg/l (obiekty C1M2 i C4M4), podczas gdy w przypadku gruszy w tej samej kombinacji uzyskano liczbę 3,40 pędów bocznych na 1 eksplant. Średnia długość pędów bocznych była istotnie niższa w przypadku obiektu kontrolnego (bez stosowania miedzi oraz inozytolu). Najwyższą liczbę liści na 1 eksplant (odpowiednio 29,73 i 29,80 dla jabłoni i gruszy) zanotowano w obiekcie C4M4 (0,050+400 mg/l odpowiednio miedzi i myo-inozytolu). W fazie ukorzeniania podwyższone poziomy miedzi i myo-inozytolu były bardzo skuteczne w pobudzaniu formowania korzeni zarówno w przypadku jabłoni jak i gruszy. Najwyższą liczbę korzeni w mikrosadzonkach jabłoni (2,00 korzeni na 1 eksplant) osiągnięto, kiedy stosowano ilość 0,100+800 (C5M5) odpowiednio miedzi i myo-inozytolu, podczas gdy najwyższą liczbę korzeni w mikrosadzonkach gruszy (3,17 korzeni na 1 eksplant) zanotowano dla obiektu C6M6 (0,200+1600). Najwyższa średnia długość korzeni w mikrosadzonkach jabłoni osiągnęła wartość 1,23 cm w obiekcie C3M3 oraz 1,10 cm w obiekcie C6M6 w przypadku gruszy. Niniejsze dane sugerują, że wyższe poziomy miedzi i myo-inozytolu ułatwiają eksplantom formowanie pędów i korzeni oraz że może istnieć potrzeba stosowania wyższych poziomów tych dwóch składników pożywki hodowlanej, aby zwiększyć potencjał morfogenetyczny eksplantów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies