Tytuł pozycji:
Zmiana składu chemicznego popiołu i poprawa właściwości energetycznych słomy zbożowej w wyniku jej wielokrotnego moczenia w wodzie
W artykule przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych procesu wielokrotnego moczenia
wodą słomy, którą pozyskano z pszenicy ozimej ściętej w końcowym okresie jej dojrzewania. Dla
próbek słomy surowej oraz wielokrotnie moczonej i suszonej po każdym zabiegu moczenia wykonano
analizę techniczną i elementarną, zbadano skład chemiczny popiołu otrzymanego z badanej
słomy oraz przeprowadzono analizę chemiczną wody oddzielonej od biomasy w poszczególnych
cyklach moczenia. Przeprowadzone badania pozwoliły ocenić wpływ operacji wielokrotnego moczenia
i suszenia na zmianę właściwości fizykochemicznych, które determinują przydatność słomy
jako surowca w procesach spalania i zgazowania.
Badania wykazały, że stosując operacje wielokrotnego moczenia i suszenia świeżej słomy zbo-
żowej można z niej usunąć niepożądane składniki, które wchodzą w skład substancji mineralnej.
Składniki te pobierane są przez rośliny z podłoża podczas wegetacji w formie tzw. roztworów glebowych.
W wyniku wielokrotnego moczenia w wodzie wymywane były ze słomy znaczne ilości
jonów chlorkowych oraz związki zawierające siarkę i fosfor. Ponieważ w popiele preparowanej
wodą biomasy zmniejszyła się jednocześnie zawartość metali alkalicznych można sądzić, iż do
wody przechodziły dobrze rozpuszczalne w wodzie chlorki potasu i sodu. Redukcja rozpuszczalnych
w wodzie soli przyczyniła się do zmniejszenia zawartości popiołu w badanej słomie i z punktu
widzenia temperatur jego topliwości korzystnie wpłynęła na jego skład chemiczny.
Podczas zabiegu wielokrotnego moczenia ze słomy oprócz składników substancji mineralnej usuwane
były związki organiczne. Wskazywały na to wysokie wartości wskaźnika ChZT wody po kolejnych zabiegach moczenia. Były to najprawdopodobniej produkty fotosyntezy wypłukane
z tkanek pszenicy skoszonej w końcowej fazie dojrzewania. Ich wymycie ze słomy miało wpływ
na wyniki analizy elementarnej. Stwierdzono, że w czasie moczenia zmniejszała się w słomie zawartość
wodoru i siarki całkowitej, wzrastała natomiast zawartość węgla pierwiastkowego. Zmiany
składu elementarnego były powodem nieznacznego obniżenia kaloryczności moczonej w wodzie
słomy.
In the paper, the laboratory results of the process of multiple straw water washing are presented. The
analyzed straw was obtained from winter wheat mowed at the final stage of vegetation. The proximate and
ultimate analysis was conducted for raw straw as well as for washed straw and the chemical composition of
ash was determined. The chemical analysis of water from straw washing was also performed. The conducted
studies allowed for the assessment of the influence of the processes of multiple washing and drying of
straw on the physicochemical properties determining its use as feedstock in the combustion and gasification
processes.
Studies have shown that the undesirable components of mineral matter could be removed in the multiple
water washing and drying of straw processes. These components are taken by plants from the ground
during vegetation. As a result of multiple straw water washing, significant amounts of chlorine ions and
sulfur and phosphorus compounds were leached. Simultaneously, a decrease in the content of alkali metals
was noticed in the ash of the washed straw. This suggests that water-soluble sodium and potassium chlorides
were leached. The reduction of the content of water-soluble salts contributed to the decrease in the ash
content.
Organic compounds were also leached during the multiple straw water washing process. This was indicated
by high values of the chemical oxygen demand (COD) in the water after straw washing. They most
probably were the products of the photosynthesis process which were leached from the wheat tissues. Their
removal from the straw had an impact on the ultimate analysis. A decrease in the content of hydrogen and
total sulfur as well as an increase in carbon content was noticed during the straw washing process. Changes
in elemental composition were the reason for a slight decrease in the calorific value of the washed straw.