Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Use of DEM to characterize damage of delicate fruit on feeders with reciprocating drive

Tytuł:
Use of DEM to characterize damage of delicate fruit on feeders with reciprocating drive
Wykorzystanie DEM do opisu uszkodzeń owoców delikatnych na podajniku z napędem posuwisto-zwrotnym
Autorzy:
Olejnik, Tomasz P.
Sobiecka, Elżbieta
Kryszak, Dariusz
Tematy:
blueberry
feeder
tangential forces
normal forces
DEM
discrete element method
borówka wysoka
podajnik
siły styczne
siły normalne
metoda elementów dyskretnych
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Przemysłu Skórzanego
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Technologia i Jakość Wyrobów; 2023, 68; 171--186
2299-7989
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This article describes the modeling by DEM technology of damage to highbush blueberries, during transport on a reciprocating feeder. The modeled values of normal and tangential forces at the blueberry contact points were determined, and the effect of changing the mass output of the transported fruit on the values of normal and tangential forces was studied. It has been shown that the change in the mass output of blueberries does not exceed the permissible tangential and normal forces, interacting between the fruits.

W artykule opisano modelowanie technologią DEM uszkodzeń borówki wysokiej, podczas transportu na podajniku z napędem posuwisto-zwrotnym. Określono modelowe wartości sił normalnych oraz stycznych w punktach kontaktu borówki. Przeprowadzono symulacje uwzględniające wpływ zmiany wydatku masowego transportowanych owoców na wartości sił normalnych i stycznych. Wykazano, że zmiana wydatku masowego borówki nie powoduje przekroczenia dopuszczalnych sił stycznych i normalnych, oddziałujących pomiędzy owocami.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies