Tytuł pozycji:
The value of different vegetative indices (NDVI, GAI) for the assessment of yield potential of pea (Pisum sativum L.) at different growth stages and under varying management practices
- Tytuł:
-
The value of different vegetative indices (NDVI, GAI) for the assessment of yield potential of pea (Pisum sativum L.) at different growth stages and under varying management practices
Ocena potencjału produkcyjnego grochu (Pisum sativum L.) przy pomocy wybranych wskaźników wegetatywnych (NDVI, GAI), zależnie od fazy wzrostu i warunków uprawy
- Autorzy:
-
Klimek-Kopyra, A.
Zajac, T.
Oleksy, A.
Kulig, B.
Slizowska, A.
- Data publikacji:
-
2018
- Wydawca:
-
Polskie Towarzystwo Botaniczne
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Źródło:
-
Acta Agrobotanica; 2018, 71, 1
0065-0951
2300-357X
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This research evaluated the NDVI (normalized difference vegetation index) and GAI (green area index) in order to indicate the productivity and developmental effects of Rhizobium inoculants and microelement foliar fertilizer on pea crops. Two inoculants, Nitragina (a commercial inoculant) and IUNG (a noncommercial inoculant gel) and a foliar fertilizer (Photrel) were studied over a 4-year period, 2009–2012. The cultivars chosen for the studies were characterized by different foliage types, namely a semileafless pea ‘Tarchalska’ and one with regular foliage, ‘Klif’. Foliar fertilizer significantly increased the length of the generative shoots and the number of fruiting nodes in comparison to the control, which in turn had a negative impact on the harvest index. Pea seed yield was highly dependent on the interaction between the years of growth and the microbial inoculant, and was greater for ‘Tarchalska’ (4.33 t ha−1). Presowing inoculation of seeds and foliar fertilization resulted in a significantly higher value of GAI at the flowering (3.91 and 3.81, respectively) and maturity stages (4.82 and 4.77, respectively), whereas the value of NDVI was higher for these treatments only at the maturity stage (0.67 and 0.79, respectively). A significantly greater yield (5.0–5.4 t ha−1) was obtained after inoculation with IUNG during the dry years.
W badaniach oceniano wpływ szczepionek bakteryjnych i nawozu mikroelementowego na
kształtowanie NDVI (ang. normalized difference vegetation index) i GAI (ang. green area index).
W czteroletnim doświadczeniu polowym porównano (i) dwie odmiany grochu o normalnym
ulistnieniu ‘Klif ’ oraz odmianę wąskolistną ‘Tarchalska’, (ii) szczepionki bakteryjne: Nitraginę
i IUNG, oraz (iii) wpływ działania nawozu dolistnego Photrel. Nawóz Photrel znacznie zwięk-
szył długość pędów generatywnych i liczbę węzłów owocujących w porównaniu do warunków
kontrolnych i negatywnie wpływał na wskaźnik plonowania (HI). Plon nasion grochu istotnie
zależał od odmiany i był istotnie wyższy dla odmiany wąsolistnej (4,33 t ha−1). Przedsiewna in-
okulacja nasion i nawożenie dolistne skutkowały uzyskaniem istotnie wyższej wartość GAI w fazie
kwitnienia (odpowiednio 3,91 i 3,81) i fazie dojrzałości (odpowiednio 4,82 i 4,77), podczas gdy
wartość NDVI była wyższa w przypadku tych zabiegów tylko w etapie dojrzewania (odpowiednio
0,67 i 0,79). Znacznie wyższy plon nasion (5,0–5,4 t ha−1) uzyskano w warunkach przedłużającej
się suszy po inokulacji za pomocą szczepionki bakteryjnej IUNG.