Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The role of Aegilops species in the origin and improvement of common wheat

Tytuł:
The role of Aegilops species in the origin and improvement of common wheat
Udział gatunków Aegilops w powstaniu i doskonaleniu pszenicy zwyczajnej
Autorzy:
Prazak, R.
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2013, 66, 4
0065-0951
2300-357X
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Some Aegilops species participated in wheat evolution playing a major role in wheat domestication and therefore the genus Aegilops represents a big part of the additional gene pool determining important traits of wheat. Breeders have been using these genes for many years to produce improved cultivars. Wide crosses between its wild relatives are sources of desirable characteristics for genetic improvement of common wheat. Triticum aestivum evolution and methods for transfer of alien material into wheat, briefly reviewed in this article, include incorporation of the whole genomes, single chromosomes, small chromosomal segments, single genes and cytoplasm substitution in wheat.

Niektóre gatunki Aegilops brały udział w ewolucji pszenicy zwyczajnej, odgrywając ważną rolę w jej udomowieniu, dlatego rodzaj Aegilops stanowi dużą część dodatkowej puli genów warunkujących ważne cechy użytkowe dla pszenicy. Hodowcy od lat wykorzystują te geny do tworzenia nowych doskonalszych odmian pszenicy. Krzyżowania oddalone napotykają na szereg barier niekrzyżowalności, które należy pokonać, aby uzyskać mieszańce, a następnie wyselekcjonować z nich linie charakteryzujące się pożądanymi cechami dzikich krewniaków pszenicy. W artykule przedstawiono doniesienia na temat ewolucji pszenicy zwyczajnej oraz główne metody i techniki umożliwiające transfer materiału genetycznego gatunków Aegilops do pszenicy, w tym dodawanie całych genomów, pojedynczych chromosomów, fragmentów chromosomów, pojedynczych genów oraz substytucję cytoplazmy w pszenicy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies