Tytuł pozycji:
Methyl jasmonate vapors affect the composition and peroxidation of major fatty acids in common buckwheat seedlings
The effect of methyl jasmonate (MJ) vapors on the composition and peroxidation
of major fatty acids in the organs of common buckwheat seedlings was investigated.
The composition of fatty acids in the hypocotyl and cotyledons of seedlings
changed significantly under exposure to MJ vapors in closed jars. Four-day exposure
to MJ led to a significant reduction in the concentrations of stearic, linoleic,
and linolenic acids in the hypocotyl, whereas oleic acid levels increased approximately
3.5-fold. A decrease in stearic acid levels and an increase in the content
of linolenic acid were noted in cotyledons, whereas oleic acid levels decreased in
roots. Seven-day exposure to MJ vapor caused a further reduction in stearic acid
content and an increase in oleic acid and linoleic acid levels in the hypocotyl. At the
same time, the linoleic acid content of roots and linolenic acid levels in cotyledons
were doubled, but a 5-fold reduction in linolenic acid concentrations was observed
in roots. Methyl jasmonate intensified fatty acid peroxidation in cotyledons after 4
and 7 days and in roots after 4 days of exposure. Peroxidation was inhibited in the
hypocotyl and roots after 7 days. The noted changes in the composition and peroxidation
of fatty acids are probably indicative of senescence in buckwheat seedlings
under the influence of MJ. Senescence seems to proceed faster in cotyledons than
in other organs of buckwheat seedlings.
Badano wpływ par jasmonianu metylu (MJ) na skład głównych kwasów tłuszczowych i stopień
ich peroksydacji w siewkach gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum ‘Hruszowska’). MJ powodował
duże zmiany w składzie kwasów tłuszczowych w poszczególnych tkankach siewek.
I tak, 4-dniowe traktowanie MJ doprowadziło do dużych spadków zawartości kwasów: stearynowego,
linolowego i linolenowego w hipokotylu siewek gryki, zaś zawartość kwasu oleinowego
wzrosła ok. 3.5-krotnie. W przypadku liścieni wykazano obniżenie zawartości kwasu
stearynowego oraz podwyższenie poziomu kwasu linolenowego, natomiast w tkankach korzeni
stwierdzono obniżenie zawartości kwasu oleinowego. Dłuższe, 7-dniowe traktowanie również
prowadziło do obniżenia zawartości kwasu stearynowego i wzrostu poziomu kwasu oleinowego
w hipokotylu, lecz wówczas zawartość kwasu linolowego wzrosła. W tym samym czasie
zawartości kwasów linolowego w korzeniach oraz linolenowego w liścieniach uległy podwojeniu,
ale wystąpiło 5-krotne obniżenie poziomu kwasu linolenowego w korzeniach. MJ powodował
wzrost peroksydacji kwasów tłuszczowych w liścieniach po 4 i 7 dniach stosowania, zaś
w przypadku korzeni jedynie po 4 dniach. W hipokotylu i korzeniach 7-dniowe stosowanie MJ
powodowało zahamowanie procesu peroksydacji. Zmiany składu kwasów tłuszczowych oraz
stopnia ich peroksydacji są zapewne objawem procesów starzenia siewek gryki pod wpływem
MJ. Wydaje się, że proces starzenia zachodzi szybciej w liścieniach, niż w pozostałych organach
siewek gryki.