Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Methyl jasmonate vapors affect the composition and peroxidation of major fatty acids in common buckwheat seedlings

Tytuł:
Methyl jasmonate vapors affect the composition and peroxidation of major fatty acids in common buckwheat seedlings
Wpływ par jasmonianu metylu na skład i peroksydację głównych kwasów tłuszczowych w siewkach gryki zwyczajnej
Autorzy:
Klocek, J.
Szwed, M.
Koczkodaj, D
Mitrus, J.
Saniewski, M.
Horbowicz, M.
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2016, 69, 4
0065-0951
2300-357X
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of methyl jasmonate (MJ) vapors on the composition and peroxidation of major fatty acids in the organs of common buckwheat seedlings was investigated. The composition of fatty acids in the hypocotyl and cotyledons of seedlings changed significantly under exposure to MJ vapors in closed jars. Four-day exposure to MJ led to a significant reduction in the concentrations of stearic, linoleic, and linolenic acids in the hypocotyl, whereas oleic acid levels increased approximately 3.5-fold. A decrease in stearic acid levels and an increase in the content of linolenic acid were noted in cotyledons, whereas oleic acid levels decreased in roots. Seven-day exposure to MJ vapor caused a further reduction in stearic acid content and an increase in oleic acid and linoleic acid levels in the hypocotyl. At the same time, the linoleic acid content of roots and linolenic acid levels in cotyledons were doubled, but a 5-fold reduction in linolenic acid concentrations was observed in roots. Methyl jasmonate intensified fatty acid peroxidation in cotyledons after 4 and 7 days and in roots after 4 days of exposure. Peroxidation was inhibited in the hypocotyl and roots after 7 days. The noted changes in the composition and peroxidation of fatty acids are probably indicative of senescence in buckwheat seedlings under the influence of MJ. Senescence seems to proceed faster in cotyledons than in other organs of buckwheat seedlings.

Badano wpływ par jasmonianu metylu (MJ) na skład głównych kwasów tłuszczowych i stopień ich peroksydacji w siewkach gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum ‘Hruszowska’). MJ powodował duże zmiany w składzie kwasów tłuszczowych w poszczególnych tkankach siewek. I tak, 4-dniowe traktowanie MJ doprowadziło do dużych spadków zawartości kwasów: stearynowego, linolowego i linolenowego w hipokotylu siewek gryki, zaś zawartość kwasu oleinowego wzrosła ok. 3.5-krotnie. W przypadku liścieni wykazano obniżenie zawartości kwasu stearynowego oraz podwyższenie poziomu kwasu linolenowego, natomiast w tkankach korzeni stwierdzono obniżenie zawartości kwasu oleinowego. Dłuższe, 7-dniowe traktowanie również prowadziło do obniżenia zawartości kwasu stearynowego i wzrostu poziomu kwasu oleinowego w hipokotylu, lecz wówczas zawartość kwasu linolowego wzrosła. W tym samym czasie zawartości kwasów linolowego w korzeniach oraz linolenowego w liścieniach uległy podwojeniu, ale wystąpiło 5-krotne obniżenie poziomu kwasu linolenowego w korzeniach. MJ powodował wzrost peroksydacji kwasów tłuszczowych w liścieniach po 4 i 7 dniach stosowania, zaś w przypadku korzeni jedynie po 4 dniach. W hipokotylu i korzeniach 7-dniowe stosowanie MJ powodowało zahamowanie procesu peroksydacji. Zmiany składu kwasów tłuszczowych oraz stopnia ich peroksydacji są zapewne objawem procesów starzenia siewek gryki pod wpływem MJ. Wydaje się, że proces starzenia zachodzi szybciej w liścieniach, niż w pozostałych organach siewek gryki.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies