Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Obligatoryjne i nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością stosowane w produkcji i przetwórstwie surowców rolniczych

Tytuł:
Obligatoryjne i nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością stosowane w produkcji i przetwórstwie surowców rolniczych
Obligatory and non-obligatory quality management systems applied in production and processing of agricultural raw-materials
Autorzy:
Stec, S.
Ruda, M.
Tematy:
surowiec rolniczy
system zarządzania jakością
produkcja
przetwórstwo
agricultural raw crops
quality management
production
processing
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Problemy Inżynierii Rolniczej; 2010, R. 18, nr 1, 1; 115-123
1231-0093
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono obligatoryjne i nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością (SZJ), stosowane w produkcji i przetwórstwie surowców rolniczych. Począwszy od wyjaśnienia istoty jakości i bezpieczeństwa produktów rolniczych, w sposób ogólny opisano główne idee poszczególnych standardów. Ponadto przedstawiono czynniki, wpływające na decyzje związane z wdrażaniem SZJ, uwzględniając pozytywne aspekty ich funkcjonowania i bariery w ich wdrażaniu. Najważniejszymi korzyściami z wdrożenia SZJ jest sprostanie wymogom prawnym, zaspokojenie potrzeby głównych klientów i pozyskanie nowych, poprawa jakości produktów i uzyskanie rekomendacji organizacji handlowych. Najpoważniejszymi zaś barierami są wysokie koszty jednostkowe, ponoszone na początku wdrażania standardów, potrzeba szkoleń oraz brak doradztwa w tym zakresie.

Paper presented obligatory and non-obligatory quality management systems (QMS), used in production and processing of agricultural products. Beginning from explanation of the quality essence and the safety of agricultural products, the main ideas of particular standards were described in general way. Moreover, the factors affecting decisions connected with the QMS implementation were presented, considering positive aspects of their functioning and the barriers in their introduction. The most important advantages resulted from the QMS implementation consist in coping with the legal requirements, satisfying the demands of principal customers and acquiring the new ones, improving the quality of products and getting the recommendations from commercial organizations. However, the most serious barriers include high unit costs born at the beginning of standards' implementation, the need of instruction courses and a lack of advisors in this particular field.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies