Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Use of Artificial Neural Networks for Modelling of Seam Strength and Elongation at Break

Tytuł:
Use of Artificial Neural Networks for Modelling of Seam Strength and Elongation at Break
Zastosowanie sztucznych sieci neuronowych dla modelowania wytrzymałości szwów i wydłużenia przy zerwaniu
Autorzy:
Yildiz, Z.
Dal, V.
Ünal, M.
Yildiz, K.
Tematy:
textile fabrics
artificial neural networks
seam strength
modeling
tekstylia
sztuczne sieci neuronowe
szew wytrzymałościowy
modelowanie
wydłużenia przy zerwaniu
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Biopolimerów i Włókien Chemicznych
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Fibres & Textiles in Eastern Europe; 2013, 5 (101); 117-123
1230-3666
2300-7354
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The strength and elongation at break of a seam are very important characteristics of comfort clothing. Optimum seam strength must be durable enough to do our daily activities easily. Some parameters such as the type and count of the sewing yarn, the seam density, the size of the sewing needle, and type of stitch affecting the strength and elongation at break of the seam. In this study two kinds of fabrics (gabardine and poplin) were chosen for experiments. As sewing parameters, two different types of stitches (plain and chain stitch), five seam densities (3, 4, 5, 6 and 7 seams/cm), two kinds of sewing needles (SPI and SES), and three kinds of sewing yarns (cotton, core-spun, and PBT yarns) were used in experiments. With these materials 120 different seam variations were developed. Each sampless seam strength was tested according to the ISO 13935-1[1] standard using an Instron 4411 instrument. After the testing process, an artificial neural network model was developed to predict the seam strength and elongation at break values. The test results were applied to multi layer perceptron and radial basis function neural network modeling. These two neural network types were compared in terms of the accuracy of the modeling system. The results show that the artificial neural network model produces reliable estimates of seam strength and elongation at break (R=1, MSE=3.33E-05).

Wytrzymałość szwu i wydłużenie przy zerwaniu są bardzo ważnymi cechami ubrań z punktu widzenia wygody noszenia. Optymalna wytrzymałość szwu musi być wystarczająco duża, aby z łatwością wykonywać nasze codzienne czynności. Niektóre z parametrów, takich jak typ oraz numer przędzy, gęstość szwu, rozmiar igły do szycia, typ ściegu wpływają na wytrzymałość szwu i wydłużenie przy zerwaniu. Badania przeprowadzono na dwóch rodzajach tkanin (gabardyna i popelina), stosując dwa różne rodzaje szwów (proste i łańcuszkowy), szwy o pięciu gęstościach (3, 4, 5, 6 i 7 szwy/cm), dwa rodzaje igieł (SPI i SES) i trzy rodzaje przędz (bawełniana zwykła, rdzeniowa i przędze PBT), otrzymując 120 wariantów szwów. Wytrzymałość każdej próbki została zbadana zgodnie z normą ISO 13935-1 za pomocą przyrządu Instron 4411. Następnie, opracowano model sztucznej sieci neuronowej w celu przewidzenia wartości wytrzymałości szwów i wydłużenia przy zerwaniu. Wyniki badań zostały przetworzone w wielowarstwowym perceptronie i funkcji radialnej modelowania sieci neuronowej. Obydwa typy sieci neuronowych zostały porównane pod względem dokładności modelowania. stwierdzono, że za pomocą modelu sztucznych sieci neuronowych można uzyskać wiarygodne wyniki (R = 1, MSE = 3.33E-05).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies