Tytuł pozycji:
Wpływ warunków rehydratacji na zmianę objętości cząstek krajanki suszu z jabłek
Celem przeprowadzonej pracy badawczej była analiza wpływu
parametrów rehydratacji (temperatury i rodzaju medium)
na wzrost objętości suszonych jabłek odmiany Ligol. Jabłka
(plastry o grubości 3 i 10 mm, kostki o boku 10 mm) suszono
następującymi metodami: konwekcja naturalna (temperatura
suszenia 60°C), konwekcja wymuszona (suszarka
tunelowa, parametry powietrza suszącego: 50, 60, 70°C,
0,5, 2 m/s), suszenie fluidalne (60°C). Susz rehydratowano
w wodzie destylowanej (w temperaturach 20, 45, 70 i 95°C),
soku jabłkowym (20°C), 0,5% roztworze kwasku cytrynowego
(20°C) i 16,5% roztworze sacharozy (20°C). Badania wykazały
wpływ rodzaju medium i temperatury na przebieg procesu
rehydratacji.
The objective of the research work was to investigate the influence
of rehydration parameters (temperature, immersion
medium) on the volume increase of dried apples (var. Ligol).
Apples (slices of 3 mm and 10 mm in thickness, cubes of 10
mm in thickness) were dried in the: drying chamber (natural
convection at 60°C), convective dryer (at 50, 60, and
70°C and 0.5 and 2 m/s) and fluidized bed dryer (at 60°C).
The dried apples samples were rehydrated by immersion in:
distilled water (at 20, 45, 70, and 95), apple juice at 20°C,
0.5% citric acid solution at 20°C, 16.5% sucrose solution at
20°C. The results have shown that the immersion medium
and temperature influence on the rehydration behaviour of
dried apples.