Tytuł pozycji:
Pochodzenie i właściwości prozdrowotne beta glukanów®
Celem artykulu jest przegląd dostępnej literatury dotyczącej
beta glukanów, znanych składników żywności, o różnorodnym
działaniu prozdrowotnym. Przedstawiono główne
źródła pozyskiwania beta glukanów, zróżnicowano strukturę
chemiczną beta glukanów w zależności od pochodzenia
oraz omówiono ich oddziaływanie prozdrowotne. Wskazano,
że poza strukturą chemiczną za kierunek oddziaływania prozdrowotnego
beta glukanów odpowiadają także właściwości
fizyczne, np. rozpuszczalność, lepkość czy zdolność do tworzenia
żeli. Za właściwości przeciwnowotworowe odpowiadają
przede wszystkim formy (1®3)/(1®6), za właściwości
pozytywnie wpływające na gospodarkę lipidową krwi formy
(1®3)/(1®4), natomiast za regulację układu odpornościowego
odpowiadają głównie rozpuszczalne β-glukany zawierające
wiązania (1®3)/(1®6) z przewagą wiązań typu (1®6).
The purpose of this article was to review the available literature
on beta glucans, known food ingredients with various
pro-health effects. The main sources of beta glucans production
were presented, the chemical structure of beta glucans
was diversified depending on origin and their health effects
were discussed. It was pointed out that, apart from the chemical
structure, the physical properties, e.g. solubility, viscosity
and ability to form gels, are also responsible for the direction
of the beta glucans’ health impact. Forms 1®3)/(1®6) are
primarily responsible for antitumor properties, forms (1®3)/
(1®4) for blood lipid metabolism, whereas soluble β-glucans
containing (1®3)/(1®6) bonds with a predominance of
(1®6)) bonds.