Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pochodzenie i właściwości prozdrowotne beta glukanów®

Tytuł:
Pochodzenie i właściwości prozdrowotne beta glukanów®
Origin and health benefits of beta glucans®
Autorzy:
Waszkiewicz-Robak, Bożena
Kulik, Klaudia
Tematy:
składniki żywności
beta glukany
właściwości fizykochemiczne
oddziaływanie prozdrowotne
food ingredients
beta glucans
physicochemical properties
health-promoting effect
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2019, 2; 115-125
0867-793X
2719-3691
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykulu jest przegląd dostępnej literatury dotyczącej beta glukanów, znanych składników żywności, o różnorodnym działaniu prozdrowotnym. Przedstawiono główne źródła pozyskiwania beta glukanów, zróżnicowano strukturę chemiczną beta glukanów w zależności od pochodzenia oraz omówiono ich oddziaływanie prozdrowotne. Wskazano, że poza strukturą chemiczną za kierunek oddziaływania prozdrowotnego beta glukanów odpowiadają także właściwości fizyczne, np. rozpuszczalność, lepkość czy zdolność do tworzenia żeli. Za właściwości przeciwnowotworowe odpowiadają przede wszystkim formy (1®3)/(1®6), za właściwości pozytywnie wpływające na gospodarkę lipidową krwi formy (1®3)/(1®4), natomiast za regulację układu odpornościowego odpowiadają głównie rozpuszczalne β-glukany zawierające wiązania (1®3)/(1®6) z przewagą wiązań typu (1®6).

The purpose of this article was to review the available literature on beta glucans, known food ingredients with various pro-health effects. The main sources of beta glucans production were presented, the chemical structure of beta glucans was diversified depending on origin and their health effects were discussed. It was pointed out that, apart from the chemical structure, the physical properties, e.g. solubility, viscosity and ability to form gels, are also responsible for the direction of the beta glucans’ health impact. Forms 1®3)/(1®6) are primarily responsible for antitumor properties, forms (1®3)/ (1®4) for blood lipid metabolism, whereas soluble β-glucans containing (1®3)/(1®6) bonds with a predominance of (1®6)) bonds.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies