Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości fizykochemiczne, biologiczne i aplikacyjne izocyjanków. Część 1., Pochodzenie, otrzymywanie i reakcje chemiczne

Tytuł:
Właściwości fizykochemiczne, biologiczne i aplikacyjne izocyjanków. Część 1., Pochodzenie, otrzymywanie i reakcje chemiczne
Physicochemical, biological and application properties of isocyanides, Part 1., Origins, derivation and chemical reactions
Autorzy:
Pawlak, Marta
Pobłocki, Kacper
Drzeżdżon, Joanna
Jacewicz, Dagmara
Tematy:
isocyanides
isocyanates
isonitriles
electrophile nucleophile
reactions of isocyanides
izocyjanki
izocyjaniany
izonitryle
elektrofil
nukleofil
reakcje izocyjanków
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Chemiczne
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Wiadomości Chemiczne; 2023, 77, 3-4; 215--237
0043-5104
2300-0295
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Isocyanides are the most unusual and unique group in organic chemistry. They possess an unusual valence structure and reactivity. Isocyanides are the only class of stable organic compounds with a formal divalent carbon, which allows them to be the subject of virtually all reactions in organic chemistry. It can be either an electrophile, a nucleophile, a caraben and a radical acceptor. We distinguish between naturally occurring and synthetically produced isocyanides. Both groups of isocyanides have become recently the subject of scientific interest.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies