Tytuł pozycji:
Hydroliza nieskleikowanej skrobi ziemniaczanej preparatami enzymów amylolitycznych
Prowadzono badania celem określenia wpływu upłynniających i scukrzających preparatów enzymatycznych na wydajność procesu hydrolizy skrobi ziemniaczanej w temperaturze poniżej jej temperatury kleikowania. Hydrolizę skrobi prowadzono w wodnej zawiesinie o różnych stężeniach, tj. 5, 10, 20 i 30%, na którą działano preparatami enzymatycznymi (Liquozyme Supra — enzym upłynniający oraz Maltogenase 4000 L i AMG 300 L — enzymy scukrzające) użytymi pojedynczo lub w kombinacjach podczas 24 h, w temperaturach 30, 35, 40 i 45°C. W próbach określano wydajność procesu hydrolizy skrobi przez oznaczenie masy i stężenia hydrolizatu, cukrów redukujących oraz obliczenie wskaźnika uzysku. Badania wykazały, że podwyższenie temperatury reakcji z 30 do 45°C, podczas hydrolizy prowadzonej z zastosowaniem preparatu Liquozyme Supra, powoduje prawie sześciokrotne zwiększenie wskaźnika uzysku składników rozpuszczalnych, tj. od 2,9 do 17,1%. Ten najwyższy wskaźnik uzysku otrzymano, stosując zawiesinę skrobi o stężeniu 20%. Uwzględniając wszystkie zastosowane kombinacje enzymów, najwyższy wynik uzysku osiągnięto podczas hydrolizy prowadzonej w kombinacji preparatów Liquozyme Supra + AMG 300 L — 20,6%. Przedstawiona metoda niskotemperaturowej hydrolizy skrobi ziemniaczanej, wykorzystująca handlowe preparaty enzymów amylolitycznych w typowych dawkach przemysłowych, może być z powodzeniem stosowana do otrzymywania różnych rodzajów hydrolizatów skrobiowych o składzie cukrów charakterystycznym dla użytych rodzajów enzymów.
Study on the determination of the effect of liquefying and saccharifying enzyme preparations on the efficiency of the hydrolysis of potato starch at a temperature below the gelatinization temperature. Hydrolysis of starch was carried out using different concentrations of an aqueous suspension of starch, i.e. 5, 10, 20 and 30%, subjected to the enzyme preparations (Liquozyme Supra — liquefying enzyme or Maltogenase 4000 L and AMG 300 L — saccharifying enzymes) that were used individually or in combination during the 24 h of reaction at temperatures of 30, 35, 40 and 45°C. Mass and concentration of the extract, reducing sugars content and yield indicator of hydrolysate were determined in the samples. Studies have shown that raising the reaction temperature from 30 to 45°C during hydrolysis carried out with use of Liquozyme Supra caused almost six-fold increase in the yield indicator of soluble component, i.e. from 2.9 to 17.1%. The highest yields were obtained using a suspension of starch at a concentration of 20%. Taking into account all used combinations of enzymes the highest yield indicator was obtained during the hydrolysis carried out in combination of preparations Liquozyme Supra + AMG 300 L — 20.6%. The presented method of low-temperature hydrolysis of starch, using commercial preparations of amylolytic enzymes in typical industrial dosages can be successfully applied to obtain of various types of starch hydrolysates with sugar compositions typical for the applied enzymes.