Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Explaining active and passive types of counterproductive work behavior: the moderation effect of bullying, the dark triad and job control

Tytuł:
Explaining active and passive types of counterproductive work behavior: the moderation effect of bullying, the dark triad and job control
Autorzy:
Baka, Łukasz
Tematy:
job stress
job control
Dark Triad
organizational behavior
bullying at workplace
counterproductive work behavior
Data publikacji:
2019-11-15
Wydawca:
Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra Jerzego Nofera w Łodzi
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Źródło:
International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health; 2019, 32, 6; 777-795
1232-1087
1896-494X
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Objectives Drawing on the stressor-emotion model, the study aimed to identify some predictors of the active and passive types of counterproductive work behavior (CWB). Specifically, 1) the direct effect of bullying on CWB, 2) the 2-way interaction effects of the Dark Triad (DT) and job control (JC), as well as 3) the 3-way interaction effect (DT×JC) on the bullying-CWB link were investigated. Material and Methods Data were collected from 659 white- and blue-collar workers. The 2- and 3-way interactional effects were analyzed by means of PROCESS macros. Results The analysis showed that high bullying was directly related to high active and passive types of CWB. The 2- and 3-way interactional effects were observed but only in relation to active (not passive) CWB. Bullying was associated with active CWB when the Dark Triad and job control were high. Conclusions The study showed different ways of both types of CWB development. The findings provide further insight into processes leading to an increase in active and passive CWB. Int J Occup Med Environ Health. 2019;32(6):777–95

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies