Tytuł pozycji:
Wiązanie cholesterolu przez bakterie fermentacji mlekowej izolowane od dzieci
Celem niniejszej pracy było określenie zdolności Lactobacillus rhamnosus ATCC 9595, Lactobacillus
casei ATCC 334 oraz szczepów bakterii fermentacji mlekowej wyizolowanych z kału zdrowych dzieci do
wiązania cholesterolu w środowisku modelowego soku jelitowego i podłoża MRS Bulion. Do oznaczenia
pozostałości cholesterolu w próbkach zastosowano diagnostyczny zestaw enzymatyczny Cholesterol RTU.
Hodowle prowadzono w 24-dołkowych płytkach titracyjnych. Pomiary absorbancji przy oznaczaniu stop-
nia wiązania cholesterolu oraz OD600 wykonano przy użyciu czytnika mikropłytek Spark 10M. Szczepy
wykazujące największy stopień wiązania cholesterolu oceniono pod względem zdolności wzrostu oraz
wiązania cholesterolu ze środowiska przy zwiększającym się obciążeniu cholesterolem [g/dm3
]: 1,66, 2,85
i 3,75. L. rhamnosus i L. casei wykazywały zdolność do wiązania cholesterolu z podłoża MRS Bulion
odpowiednio w 68,18 i 83,6 %, natomiast w modelowym soku jelitowym osiągały odpowiednio 60 i 50 %.
Szczepy wyizolowane z kału dzieci charakteryzowały się dużą zmiennością w stopniu wiązania choleste-
rolu ze środowiska, przy czym lepsze rezultaty osiągnięto w przypadku modelowego soku jelitowego
(1,81 ÷ 77,99 %) niż podłoża MRS Bulion (0,49 ÷ 33,14 %). Przy zwiększającej się zawartości cholestero-
lu w środowisku badane szczepy wykazywały zmniejszony przyrost biomasy, co korelowało ze zmniej-
szonym stopniem wiązania tego związku. Największą redukcję cholesterolu z modelowego soku jelitowe-
go uzyskano przy jego stężeniu – 1,66 g/dm3
. Stężenie cholesterolu 3,75 g/dm3 skutkowało
zahamowaniem przyrostu biomasy, a tym samym najmniejszym ubytkiem tego związku ze środowiska.