Tytuł pozycji:
Bakterie kwasu octowego jako potencjalne probiotyki nowej generacji
Bakterie kwasu octowego (ang. AAB – Acetic Acid Bacteria) występują powszechnie w środowisku.
Biorą udział w procesach fermentacji żywności, na której występują naturalnie lub są dodawane celowo
dla uzyskania produktu o pożądanych właściwościach. Bakterie te są izolowane m.in. z roślin i produktów
z nich wytwarzanych, z fermentowanej żywności i napojów. Mikroorganizmy te w procesie fermentacji
wytwarzają wiele związków, wśród których można wyróżnić kwasy glukuronowy i glukonowy, a także
inne kwasy organiczne oraz witaminy. Z przedstawionego przeglądu literatury naukowej wynika, że bak-
terie kwasu octowego mogą mieć zastosowanie terapeutyczne oraz biotechnologiczne i technologiczne.
AAB mają duże znaczenie dla przemysłu spożywczego, zarówno jako bakterie korzystne, jak i szkodliwe
w wielu procesach produkcyjnych, w łańcuchu dostaw i podczas przechowywania produktów. Pomimo
dużego potencjału i szerokich możliwości aplikacyjnych wykorzystywanie bakterii kwasu octowego na
skalę masową jest jednak wciąż ograniczone.
W ostatnich latach duże zainteresowanie wzbudzają bakterie wykazujące właściwości prozdrowotne
i probiotyczne, jednak, aby dany szczep został uznany za probiotyczny, musi spełnić określone wymaga-
nia. Bakterie kwasu octowego nie kolonizują jelita grubego, ale wykazują wiele właściwości prozdrowot-
nych i terapeutycznych, co uzasadnia możliwość ich zaliczenia do grupy probiotyków nowej generacji.