Tytuł pozycji:
Handel zagraniczny produktami mięsnymi Polski z Japonią w latach 2004-2019
Głównym celem artykułu jest charakterystyka zmian w handlu zagranicznym produktami
mięsnymi Polski z Japonią w latach 2004-2019. Zastosowano następujące metody: analiza
porównawcza w czasie eksportu produktów mięsnych oraz wchodzących w jej skład głównych grup
produktowych, analiza struktury towarowej tego eksportu. Otrzymane wyniki mogą być wykorzystane
przez różnych uczestników łańcucha dostaw (np. przetwórców czy handel), mogą stanowić wsparcie
nie tylko dla polityki gospodarczej państwa w zakresie kształtowania relacji handlowych, ale także dla
przedsiębiorstw eksportujących, które są zainteresowane określeniem swojej pozycji konkurencyjnej
na rynku (np. mogą oszacować swój udział w eksporcie do Japonii określonych grup
asortymentowych) czy rozważyć ewentualne uplasowanie swoich produktów na tym rynku. W
badaniach wykorzystano dane OECD, ITC Trade Map i niepublikowane dane roczne dotyczące
eksportu i importu Ministerstwa Finansów z lat 2004-2019.
The main purpose of the article is to describe the changes in foreign trade in meat products
between Poland and Japan in the years 2004-2019. The following methods were used: comparative
analysis over time of the export of meat products and its main product groups, analysis of the
commodity structure of these exports. The obtained results can be implemented by various
participants in the supply chain (e.g. processors or trade), they may support not only the economic
policy of the state in terms of shaping trade relations, but also exporting enterprises interested in
determining their competitive position market (e.g. they can estimate their share in exports to Japan of
certain product groups) or consider the possible placement of their products on this market. The
research used OECD, ITC Trade Map data and unpublished annual data on exports and imports of the
Ministry of Finance from 2004 to 2019.