Tytuł pozycji:
Zmiana kształtu ziarn produktu mielenia wybranych surowców mineralnych w młynie kulowym
W pracy omówiono zagadnienia dotyczące analizy kształtu ziarn produktu mielenia w oparciu o metodologię Zingga. Do badań użyto analizatora pracującego w zakresie fal podczerwonych. Określono procentowe udziały ziarn, przyjmując jako kryterium kształt cząstki. Analizy przeprowadzono dla zbiorów ziarn pobieranych z młyna, co 60, 90, 120 oraz 150 minut. Rozdrabnianie realizowano dla trzech surowców mineralnych: granitu, kwarcytu oraz szarogłazu. Zmianę udziałów procentowych ziarn, zakwalifikowanych do poszczególnych klas, omówiono kierując się morfologią ziarn nadawy.
Particle shape analysis based on the Zingg methodology is discussed in the paper. An analyzer operating in the infrared spectrum was used in research. The grain percentage fraction taken as a criterion for particle shape was determined. Analyses were performed for sets of particles taken from the mill after 60, 90, 120 and 150 minutes. Grinding was carried out for three types of raw minerals: granite, quartzite and greywacke. A change of grain percentage fractions corresponding to each class was discussed based on the feed morphology.