Tytuł pozycji:
Ocena jakości suszenia hybrydowego materiałów biologicznych
W pracy przedstawiono wyniki badań kombinowanego suszenia materiałów biologicznych z wykorzystaniem techniki konwekcyjnej (CV), mikrofalowej (MV) i promieniowania podczerwonego (IR). Głównym celem było opracowanie optymalnej metody suszenia i jej ocena pod względem energochłonności oraz jakości otrzymanych produktów. Jako materiał badawczy użyto owoców papryki czerwonej (Capsicum annum L., odm. Annum). Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że hybrydowe techniki suszenia umożliwiają skrócenie czasu suszenia, obniżenie zużycia energii i poprawę jakości otrzymanych produktów.
The results of combined drying of biological materials with the use of convective (CV), microwave (MV) and infrared (IR) techniques are presented in this paper. The main aim of research was to elaborate an optimal method of drying and its assessment in terms of energy consumption and quality of dried products. Fruit of red bell pepper (Capsicum annum L., var. Annum") were used as the experimental material. The obtained results allowed one to state that the hybrid drying technique enabled the drying time shortening, energy consumption decrease and improvement of product quality.