Tytuł pozycji:
Chemical stability and sanitary properties of pelletized organo-mineral waste-derived fertilizer
Different types of organic waste can be used as fertilizers or soil improvers, but such materials are
susceptible to chemical and biochemical decomposition, and their storage can entail a deterioration in their
quality. Evaluation of the infl uence of water content and ambient temperature on the chemical and microbiological
properties of pelletized organo-mineral fertilizer produced on the basis of digestate from biogas plant and ashes
from biomass combustion was the aim of the study. The results of the short (one month’s storage in the – laboratory
silo) and long-term (one year’s storage in – unheated compartment) studies showed that the quality of the fertilizer
depends on the temperature, fertilizer humidity, and air accessibility. The growth in the temperature from 20 to
30°C decreased the content of total and ammonium nitrogen, while the increase in water content stimulated the
development of the fungi in fertilizer stored at 20 and 30°C. The access of the ambient air resulted in the increase
of moisture and volatile solids content in the fertilizer. It was stated that fertilizer should be stored without access
to the atmospheric air, at the temperature below 20°C to ensure their long-term chemical stability and microbial
safety.
Celem pracy jest ocena wpływu wilgotności, temperatury i dostępu powietrza na właściwości
chemiczne i mikrobiologiczne granulowanego nawozu wytworzonego na bazie pofermentu z biogazowni
i popiołów ze spalania biomasy. Wyniki badań krótkoterminowych i długoterminowych wykazały, że jakość nawozu
zależy od temperatury, wilgotności nawozu i dostępności powietrza. Wzrost temperatury od 20 do 30°C znacząco
obniżył zawartość azotu, a wzrost wilgotności stymulował rozwój grzybów. Dostęp powietrza powodował wzrost
wilgotności i zawartości substancji organicznej w nawozie. Stwierdzono, że w celu zapewnienia długoterminowej
stabilności chemicznej i bezpieczeństwa mikrobiologicznego nawóz należy przechowywać bez dostępu powietrza,
w temperaturze poniżej 20°C.