Tytuł pozycji:
Badania i projekt budowlany konserwacji ceramicznych fasad i wystroju wnętrz zabytkowego kompleksu piekarni „Mamut” (Bäckerei des Breslauer Consum-Verein) we Wrocławiu
- Tytuł:
-
Badania i projekt budowlany konserwacji ceramicznych fasad i wystroju wnętrz zabytkowego kompleksu piekarni „Mamut” (Bäckerei des Breslauer Consum-Verein) we Wrocławiu
Research and construction project for the preservation of ceramic facades and interior decorations of the historic bakery complex the „Mamut” (Bäckerei des Breslauer Consum-Verein) in Wrocław
- Autorzy:
-
Kirschke, Krystyna
Kirschke, Paweł
Komarzyńska-Świeściak, Elżbieta
- Data publikacji:
-
2019
- Wydawca:
-
Politechnika Wrocławska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
- Źródło:
-
Dziedzictwo architektoniczne. Z badań i konserwacji dachów, posadzek oraz ścian ceglanych; 50-74
9788374931113
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono trwające od 2016 r. badania i prace projektowe dotyczące poprzemysłowego zespołu dawnej piekarni Breslauer Consum-Verein wzniesionego na przełomie XIX i XX w. i działającego po II wojnie światowej jako Zakłady Piekarsko-Ciastkarskie „Mamut” Spółdzielni Spożywców „Społem” przy ul. Sienkiewicza we Wrocławiu. Projekt budowlany przebudowy i rozbudowy tego kompleksu, z przeznaczeniem na dom akademicki z usługami, przygotowany został w oparciu o analizy marketingowe, ekspertyzy techniczne i dogłębne badania konserwatorskie przez biuro Grupa 5 Architekci sp. z o.o. Ścisła współpraca inwestora, projektantów i ekspertów, wpisująca się w schemat działań określany jako research by design, pozwoliły na dobranie optymalnych rozwiązań programowych i funkcjonalno-przestrzennych, które sprawiły, że adaptacja budynków poprzemysłowych na funkcje usługowe i mieszkalne ma szansę odbyć się bez destrukcji zabytkowej substancji obiektu. Rozpoczęta w 2019 r. inwestycja realizowana będzie na podstawie wytycznych opracowanych w studium konserwatorskim i w oparciu o szczegółowy technologiczny program prac konserwatorskich. Spośród przewidzianych zadań wiążących się z ochroną substancji zabytkowej na czoło wysuwają się problemy renowacji i odtwarzania ceramicznych fasad i ich detali oraz remont zabytkowej konstrukcji i konserwacja ceramicznego wystroju wnętrz.
The article presents research and design works concerning the post-industrial complex of the former Breslauer Consum-Verein bakery, built at the turn of the 19th and 20th centuries and operating after the World War II as Zakłady Piekarsko-Ciastkarskie “Mamut” of the Cooperative of Foodstuffs “Społem” at Sienkiewicza Street in Wrocław. The construction design for the reconstruction and extension of this complex, intended for an academic dormitory with services, prepared by Grupa 5 Architekci sp. z o.o., was developed on the basis of marketing analyses, technical expertise and in-depth conservation studies. Close cooperation between investors, designers and experts, in line with the scheme of actions called research by design, allowed for the selection of an optimal program and functional-spatial solutions, which caused that the adaptive reuse of post-industrial buildings to service and residential functions has a chance to take place without destroying the historic substance of the object. The implementation, which began in 2019, will be based on the guidelines developed in the conservation study and the detailed technological program of conservation works. Among the tasks related to the protection of the historic substance included in the investment, the problems of renovation and reconstruction of ceramic facades and their details, as well as renovation of the historic structure and conservation of ceramic interior design are at the forefront.