Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Old Polish cookbooks as the part of the Polish cooking heritage

Tytuł:
The Old Polish cookbooks as the part of the Polish cooking heritage
Autorzy:
Gulczyńska, Renata
Tematy:
historical gastronomy
cookbooks
Old Polish cuisine
Czerniecki Stanisław (17th century)
Wielądko Wojciech Wincenty (1749–1822)
Data publikacji:
2021-12-30
Wydawca:
Uniwersytet Warszawski. Wydział Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Źródło:
Z Badań nad Książką i Księgozbiorami Historycznymi; 2021, 15, 4; 549-570
1897-0788
2544-8730
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the paper is to describe the perception of food in the Old Polish cookbooks. Assuming that what is “food” is ultimately culturally and socially conditioned and constructed, an analysis of recipes contained in Compendium ferculorum... [Collection of dishes] by Stanisław Czerniecki, Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości [Very good fashion frying various confections and other sweets] and Kucharz doskonały... [Perfect cook] by Wojciech Wincenty Wielądko was done. Referring to preserved archival materials and subject literature, nutritional practices and culinary tastes were recreated. That allowed to learn about the customs related to the culinary culture of the Old Polish period. The structure and content of the texts were discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies