Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Consumer and Dietary Behaviour of Polish Silver Singles

Tytuł:
Consumer and Dietary Behaviour of Polish Silver Singles
Zachowania konsumpcyjne i żywieniowe polskich srebrnych singli
Autorzy:
Zalega, Tomasz
Tematy:
silver singles
needs
consumer behaviour
dietary behaviour
food products
srebrni single
potrzeby
zachowania konsumenckie
zachowania żywieniowe
produkty żywnościowe
Data publikacji:
2020-07-23
Wydawca:
Uniwersytet Warszawski. Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Źródło:
Problemy Zarządzania; 2020, 18(1(87)), 1/2020 (87); 134-158
1644-9584
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Purpose: The goal of the study is to analyse food expenditure, dietary behaviour and the frequency of food purchases in Polish silver singles’ households as well as key factors affecting their decisions in this respect. Design/methodology: The analysis is based on a survey questionnaire administered between 1 February and 30 October 2018 in a sample of 2476 elderly people living alone in ten Polish cities of various populations and sizes. In accordance with the research assumptions, the sample included persons over 65 years of age who took independent consumer decisions in the market. This research method was chosen in view of the older age of respondents whose openness to new media often used in direct research is limited. Findings: The survey shows that the level of consumption of most food products depends on the disposable income of silver singles. While shopping for food, most single seniors pay attention to whether food is healthy, make sure that their diet is rich in vitamins and minerals, and that the products consumed are fresh and do not contain preservatives. Yet, they attach the greatest importance to the price and quality of food as well as numerous promotions offered by shops whereas they care less about fashion and the wish to stand out. Research limitations/implications: Given the limited financial capacity, the study of consumer and dietary behaviour of silver singles was confined to a survey conducted in the biggest Polish cities. It was not possible to carry out research among single seniors living in rural areas. Following the conclusions made, they should not be treated as representative of the population of Polish silver singles. They only provide some insight into actual consumer and dietary behaviours of this consumer segment. Originality/value: This article is one of few publications in Poland that seek to provide some insight into consumer and dietary behaviour of Polish silver singles. JEL: D120, D190. Acknowledgements: This research received no funds. Suggested Citation: Zalega, T. (2020). Consumer and Dietary Behaviour of Polish Silver Singles. Problemy Zarządzania (Management Issues), 18(1), 134–158. https://doi.org/10.7172/1644-9584.87.6.

Cel: Celem opracowania jest przeanalizowanie wydatków na żywność, zachowań żywieniowych i częstotliwości zakupów produktów żywnościowych w gospodarstwach srebrnych singli żyjących w Polsce oraz kluczowych czynników wpływających na ich decyzje w tym zakresie. Metoda: Podstawą analizy jest kwestionariusz ankiety przeprowadzony w okresie od 1 lutego do 30 października 2018 na próbie 2476 osób starszych żyjących w pojedynkę w dziesięciu miastach Polski o zróżnicowanej liczbie ludności oraz wielkości. Zgodnie z przyjętymi założeniami badawczymi, w próbie znalazły się osoby powyżej 65. roku życia, które podejmowały suwerenne decyzje konsumenckie na rynku. Wybór metody badawczej był podyktowany starszym wiekiem ankietowanych, których otwartość na nowe media, często wykorzystywane w badaniach bezpośrednich jest ograniczona. Wyniki: Z przeprowadzonego badania wynika, że poziom spożycia większości produktów żywnościowych zależy od dochodów rozporządzalnych srebrnych singli. Przy zakupie żywności większość samotnych seniorów zwraca najczęściej uwagę na walory zdrowotne żywności, dba o to aby ich dieta zawierała dużo witamin i minerałów, a spożywane produkty były świeże i pozbawione konserwantów. Natomiast największą wagę przywiązują oni do ceny i jakości kupowanej żywności oraz licznych promocji organizowanych przez sklepy, natomiast są mniej wrażliwi na modę i chęć wyróżnienia się. Ograniczenia badań i wnioskowania: Z uwagi na ograniczone możliwości finansowe, uchwycenie zachowań konsumpcyjnych i żywieniowych srebrnych singli ograniczyło się wyłącznie do badań przeprowadzonych w największych miastach Polski. Natomiast nie udało się przeprowadzić badań wśród samotnych seniorów żyjących na wsi. W efekcie poczynionych wniosków nie należy traktować ich jako reprezentatywnych dla populacji polskich srebrnych singli. Pozwalają one jedynie przybliżyć rzeczywiste zachowania konsumenckie i żywieniowe tego segmentu konsumentów. Oryginalność/wartość: Niniejsza publikacja jest jedną z nielicznych w Polsce, która próbuje uchwycić zachowania konsumpcyjne i żywieniowe polskich seniorów żyjących w pojedynkę. JEL: D120, D190. Acknowledgements: This research received no funds. Suggested Citation: Zalega, T. (2020). Consumer and Dietary Behaviour of Polish Silver Singles. Problemy Zarządzania (Management Issues), 18(1), 134–158. https://doi.org/10.7172/1644-9584.87.6.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies