Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A Modified Gibbs Free Energy Minimisation Model for Fluid Bed Coal Gasification

Tytuł:
A Modified Gibbs Free Energy Minimisation Model for Fluid Bed Coal Gasification
Autorzy:
Ściążko, M.
Stępień, L.
Tematy:
equilibrium modelling
coal gasification
gasification modelling
fluid bed gasification
modelowanie równowagi
zgazowanie węgla
modelowanie gazyfikacji
gazyfikacja
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Źródło:
Chemical and Process Engineering; 2015, 36, 1; 73-87
0208-6425
2300-1925
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A modified approach to equilibrium modelling of coal gasification is presented, based on global thermodynamic analysis of both homogeneous and heterogeneous reactions occurring during a gasification process conducted in a circulating fluid bed reactor. The model is based on large-scale experiments (ca. 200 kg/h) with air used as a gasification agent and introduces empirical modifications governing the quasi-equilibrium state of two reactions: water-gas shift and Boudouard reaction. The model predicts the formation of the eight key gaseous species: CO, CO2, H2O, H2, H2S, N2, COS and CH4, volatile hydrocarbons represented by propane and benzene, tar represented by naphthalene, and char containing the five elements C, H, O, N, S and inorganic matter.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies