Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza właściwości chłodzących olejów hartowniczych

Tytuł:
Analiza właściwości chłodzących olejów hartowniczych
Analysis of quenching oils
Autorzy:
Pomykała, K.
Tematy:
oleje hartownicze
krzywe termokinetyczne
współczynnik intensywności chłodzenia H
współczynniki „siły hartowniczej”: HP1 i HP2
quenching oils
thermokinetic curves
cooling intensity factor H
factors “hardening power”: HP1 and HP2
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Instytut Nafty i Gazu - Państwowy Instytut Badawczy
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Źródło:
Nafta-Gaz; 2017, 73, 6; 430-437
0867-8871
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono badania właściwości fizykochemicznych wytypowanych olejów bazowych oraz komercyjnych pakietów dodatków funkcyjnych. Następnie dokonano zestawienia próbek olejów hartowniczych i wykonano krzywe chłodzenia. Na podstawie uzyskanych wyników badań wyliczono współczynnik intensywności chłodzenia H oraz współczynniki „hardening power”: HP1 i HP2. Wytypowano oleje hartownicze charakteryzujące się największymi szybkościami chłodzenia.

The paper presents the investigations of physicochemical properties of selected base oils and commercial packages of functional additives. Then samples of quenching oils were matched and cooling curves were done. Based on the test results, cooling intensity factor H and factors “hardening power” HP1 and HP2 were calculated. Hardening oils with the highest rates of cooling were chosen.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies