Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of quantum well and barrier thicknesses on photoluminescence spectra of InGaAs/AlInAs superlattices grown by LP-MOVPE

Tytuł:
The influence of quantum well and barrier thicknesses on photoluminescence spectra of InGaAs/AlInAs superlattices grown by LP-MOVPE
Autorzy:
Łozińska, Adriana
Badura, Mikołaj
Bielak, Katarzyna
Ściana, Beata
Tłaczała, Marek
Tematy:
photoluminescence
quantum cascade lasers
MOVPE
metalorganic vapour phase epitaxy
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Politechnika Wrocławska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Źródło:
Optica Applicata; 2020, 50, 2; 251-256
0078-5466
1899-7015
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the presented work, the influence of the quantum well and barrier thicknesses on optical characteristics of InGaAs/AlInAs superlattices was reported. Six different structures of In0.53Ga0.47As/Al0.48In0.52As superlattices lattice-matched to InP were grown by low pressure metal organic vapour phase epitaxy (LP-MOVPE). Optical properties of the obtained structures were examined by means of photoluminescence spectroscopy. This technique allows quick, simple and non-destructive measurements of radiative optical transitions in different semiconductor heterostructures.The analysis of recorded photoluminescence spectra revealed the influence of the quantum well and barrier thicknesses on the emission line energy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies