Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modele metrologicznej analizy i rozpoznawania obiektów obrazu cyfrowego

Tytuł:
Modele metrologicznej analizy i rozpoznawania obiektów obrazu cyfrowego
The models of metrological analysis and recognition the objects of digital image
Autorzy:
Owieczko, W.
Tematy:
analiza obrazu
elementy konturowe
dyskretyzacja
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Elektrotechniki
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Prace Instytutu Elektrotechniki; 2008, 237; 79-85
0032-6216
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono model analizy, pozwalający dokonać oceny deformacji kształtu i powierzchni obiektu obrazu cyfrowego. Wyznaczono graniczne wartości współczynnika zmiennych konturowych i na ich podstawie określono zakresy elementarnych przyrostów powierzchni przedziałowych. W oparciu o parametry modelu, zaproponowano algorytm oraz dokonano oceny wartości błędów dyskretyzacji powierzchni wybranych obiektów.

The model was shown for estimation of object of digital image, its shape's and area's deformation in the paper. Border values of coefficient of contour variables were determined and on the basis of that the intervals of area's increases were defined. The algorithm was proposed on the strength of the model's parameters, and for the chosen objects the estimations of errors value for area discretization, were made.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies