Tytuł pozycji:
Biofortification - promising approach to increasing the content of iron and zinc in staple food crops
Micronutrient deficiencies have increased over recent decades due to the general depreciation
of the quality of poor people’s diet, both in developed and developing countries. The deficiencies
of iron (Fe) and zinc (Zn) are a critical public health problem worldwide, with the negative
impact on health, lifespan and productivity. Biofortification is an agricultural approach that can
improve human nutrition on a global scale. Agronomic biofortification is considered a short-term
and complementary strategy, but economic analyses suggest that genetic biofortification is the
most effective strategy for increasing dietary Fe and Zn intakes of vulnerable populations. Enrichment
of cereal grains by breeding is a high-priority area of research, and an effective strategy
among other approaches, e.g, fortification, supplementation and food diversification. This
review discusses the role of Fe and Zn in plant nutrition, the potential strategies for developing
Fe and Zn biofortified crops and their importance in human nutrition.
Obecnie niedobory Fe i Zn stanowią istotny problem dotyczący zdrowia publicznego, są
bowiem przyczyną negatywnego wpływu na zdrowie, średnią długość życia i przyrost naturalny.
Biofortyfikacja agronomiczna jest to metoda, która może poprawić żywienie człowieka na
całym świecie. Analizy ekonomiczne wskazują, że genetyczna biofortyfikacja jest najbardziej
skuteczną strategią zwiększenia spożycia Fe i Zn, natomiast agronomiczna biofortifikacja może
być podejściem komplementarnym, i to w krótkim czasie. Strategia genetyczna jest obszarem
priorytetowym w badaniach zboża, i okazuje się być bardziej skuteczna niż metody fortyfikacji,
suplementacji lub zróżnicowania środków spożywczych. W pracy omówiono rolę Fe i Zn w odżywianiu
roślin, potencjalne strategie rozwoju upraw z wykorzystaniem biofortyfikacji Fe i Zn oraz
znaczenie tych upraw w żywieniu człowieka.