Tytuł pozycji:
Estimation of biological value and suitability for freezing of some species of spice herbs
The studies were carried out in the years 2003 and 2004 in the Laboratory of Plant Raw
Material Processing and Storage and in the Department of Vegetable Crops of Agricultural
University in Szczecin. The aim of the experiment was to estimate the biological value, and
suitability for freezing and freeze-storage of tarragon (Artemisia dracunculus L.), hyssop (Hyssopus
officinalis L.) and chervil (Anthriscus cerefolium L.) were carried out. The chemical analysis
were carried out in a raw, frozen and stored material. The determinations included the
content of dry matter, total ash, total nitrogen, nitrates, vitamin C as L-ascorbic acid, titratable
acidity, total sugars and crude fibre. Among tested in the experiment species the highest amount
of dry matter, total nitrogen and nitrates was noted for hyssop. Chervil was characterized
by a high content of total ash, total sugars, titrable acidity and L-ascorbic acid. The highest
content of crude fibre was found in tarragon. After freezing the level of dry matter, total ash,
total nitrogen, crude fibre, total sugars, titrable acidity and L-ascorbic acid decreased. The
samples of herbs were frozen and stored at –25 ÷ –27°C for 6 and 12 months. Twelve-month
storage had a significant influence on the further decrease of the content of total nitrogen,
titrable acidity and L-ascorbic acid. Tested in the experiment spice herb cultivars showed a good
ability for freezing and long-period cold storage. The dry matter loss after twelve month
storage was on average 1.5%. According to the color, taste and aroma the highest quality after
twelve month cold storage was noted for chervil. However, better preservation of L-ascorbic
acid was found for hyssop and tarragon.
W latach 2003–2004 oceniano wartość biologiczną świeżego ziela oraz wpływy zamrażania
i zamrażalniczego przechowywania na zawartość wybranych składników chemicznych w zielu
bylicy estragon (Artemisia dracunculus L.), hyzopu lekarskiego (Hyssopus officinalis L.) oraz
trybuli ogrodowej (Anthriscus cerefolium L.). W materiale doświadczalnym (świeże ziele) oznaczono
zawartość: suchej masy, popiołu ogólnego, azotu ogólnego, azotanów, kwasu L-askorbinowego,
cukrów ogółem, błonnika surowego oraz kwasowość ogólną. Oprócz surowca świeżego
ocenie składu chemicznego poddano również surowiec po zamrożeniu oraz po 6 i 12 miesiącach
zamrażalniczego składowania. Spośród ocenianych w doświadczeniu gatunków ziół istotnie większą zawartością suchej masy, azotu ogólnego oraz azotanów wyróżniał się hyzop lekarski. W przypadku
trybuli ogrodowej wykazano wysoką zawartość popiołu ogólnego, cukrów ogółem, kwasu
L-askorbinowego oraz kwasowość ogólną. Najwyższą zawartość błonnika surowego stwierdzono
natomiast w przypadku bylicy estragon. Po zamrożeniu surowca odnotowano straty w zawartości:
suchej masy, popiołu, azotu, błonnika, cukrów, kwasowości ogólnej oraz kwasu L-askorbinowego.
Zamrożony produkt był przechowywany przez 6 i 12 miesięcy w komorze zamrażalniczej,
w temp. –25 ÷ –27°C. Po rocznym okresie zamrażalniczego składowania obserwowano dalszy
spadek w przypadku zawartości azotu ogólnego, kwasowości ogólnej oraz kwasu L-askorbinowego.
Oceniane gatunki ziół przyprawowych wykazały dobrą przydatność do zamrażania i długotrwałego zamrażalniczego przechowywania. W dobrym stopniu zachowały swój charakterystyczny
aromat, barwę, a ubytki suchej masy nie przekroczyły 1,5%. Uwzględniając cechy
organoleptyczne, najlepszą jakość po 12 miesiącach zamrażalniczego przechowywania miała trybula
ogrodowa, natomiast lepiej zachowywały kwas L-askorbinowy hyzop lekarski oraz bylica
estragon.