Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Electron paramagnetic resonance (EPR) study of the short - living radicals generated thermally in phosphorylated maize starch with different amounts of amylose

Tytuł:
Electron paramagnetic resonance (EPR) study of the short - living radicals generated thermally in phosphorylated maize starch with different amounts of amylose
Autorzy:
Bidzińska, E.
Dyrek, K.
Kruczała, K.
Szczygieł, J.
Wenda, E.
Błaszczak, W.
Fornal, J.
Tematy:
carbon centred radicals
electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy
PBN spin trap
starch phosphates
thermal treatment
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Instytut Chemii i Techniki Jądrowej
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Nukleonika; 2013, 58, 3; 429-433
0029-5922
1508-5791
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Quantitative electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy was used for the determination of a number and properties of short-living radicals generated thermally in maize starch with various amounts of amylose. The EPR spectra of radical adducts with N-tert-butyl-α-phenylnitrone (PBN) spin trap reveal the presence of three types of radicals of mobility related with their localization in the zones of various degree of crystallinity. Hylon VII, which represents a matrix with a high content of amylose, offers better conditions for free rotation of radical species, whereas waxy maize, containing almost exclusively amylopectin, exhibits more restricted dynamics.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies