Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Post SPD Materials Recovery in Thermal Exposition

Tytuł:
Post SPD Materials Recovery in Thermal Exposition
Autorzy:
Kvačkaj, T.
Kováčová, A.
Kočiško, R.
Tematy:
81.05.Bx
81.07.-b
81.20.Hy
81.40.Cd
Data publikacji:
2015-10
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2015, 128, 4; 689-692
0587-4246
1898-794X
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The mechanical and thermo-physical properties of Cu-Cr-Zr alloys in dependence on processing conditions were studied. The processing conditions consisted of solution annealing at temperature of 1020°C for 60 min followed by water quenching. This was followed by one equal channel angular pressing pass carried out at ambient temperature, ageing treatment ($T_{AT}$∈ (20;480⟩°C, $t_{AT}$∈ ⟨30;150⟩ min) and cooling in water. The maximal strengthening effect coming from dislocations & grain size refinement & precipitation strengthening of ΔHV0.1=130 was achieved at $T_{AT}$=480°C and for $t_{AT}$=120 min. From differential scanning calorimetry analysis, two partial exothermal peaks were recognized and classified as major and minor, these peaks are used to determination the stored energy coming from recrystallization and precipitation ($\Delta H_R$ and $\Delta H_P$). The maximal value in stored energy of $H_{1 \times \text{ECAP}} = 2.923 J//g$ was obtained after 1st ECAP pass.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies