Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Occurrence and noxiousness of mycotoxins in European foods

Tytuł:
Occurrence and noxiousness of mycotoxins in European foods
Autorzy:
Bohm, J.
Tematy:
mycotoxin
ergot alkaloid
Claviceps
food
foodstuff
fungi
experimental animal
ochratoxin A
Aspergillus
Fusarium
European cereal
nephropathy
aflatoxin
human disease
Penicillium
nutrition
humanity
fusariotoxin
Alternaria
noxiousness
Data publikacji:
1995
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences; 1995, 04, 2; 3-7
1230-0322
2083-6007
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
It is possible for humans and animals alike to be contaminated with mycotoxins such as ergot alkaloids, aflatoxins, ochratoxins and fusariotoxins. Aflatoxins are evaluated as strong carcinogens but their real occurrence and importance seems to be low in Europe. Ochra toxin A has become notorious mycotoxin especially in northern parts of Europe. Nephropathies are considered to be induced by ochratoxins. Immunosuppressive trichothecenes such as deoxynivalenol, T-2 toxin and the estrogenic zearalenone occur at high degrees in European cereals. Their roles in human diseases need further elucidation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies