Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Oil point in technological evaluation of dried rapeseed

Tytuł:
Oil point in technological evaluation of dried rapeseed
Punkt olejowy w ocenie technologicznej jakosci suszonych nasion rzepaku
Autorzy:
Sadowska, J.
Fornal, J.
Szmatowicz, B.
Ostaszyk, A.
Tematy:
wilgotnosc
wartosc technologiczna
temperatura
rzepak
ocena jakosci
tluszcze jadalne
zywnosc
nasiona
suszenie
oleje roslinne
Data publikacji:
1994
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences; 1994, 03, 4; 95-104
1230-0322
2083-6007
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The negative effect of rapeseeds drying on the1r processability was found particularly evident in a high moisture rapeseed. Strnng overdrying of seeds at the temperatures above 140°C results in an irreversible destruction of their microstructure, lowering of their mechanic resistance and consequently excessive brittleness of seeds. The quality of oil obtained from overdried seeds does not deteriorate rapidly but its amount remaining in the meal is too high. Characteristics of physical properties of bulk rapeseed was done with oil-point and compression tests. The parameters of oil point, pressure value at constant deformation and degree of elasticity for overdried seeds differed so much from the respective values for raw seeds that the differences can be used for the estimation of technolcigical usability of dried rapeseed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies